Срещи

Вечер за Емилиян Станев във Велико Търново

По повод 102 г. от рождението и 30 г. от смъртта на писателя

Вечер за Емилиян Станев във Велико Търново


◊ СЪБИТИЕТО

Националният литературен музей, къща музей „Емилиян Станев“ и Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“ – гр. В. Търново организират

среща с режисьора Павел Павлов и прожекция на игралния филм „Язовецът“

По повод 102 г. от рождението и 30 г. от смъртта на Емилиян Станев

На 27 февруари 2009 г., от 17 часа
в РНБ „П. Р. Славейков“, Велико Търново


◊ ПОВЕЧЕ ЗА РЕЖИСЬОРА

Павел Павлов е роден на 2.04.1934 г. Завършва френска гимназия и режисура във ВИТИЗ в класа на проф. Кръстьо Мирски. Режисьорският му дебют е още като студент на сцената на Младежкия театър с комедията на Лопе де Вега „Изобретателната влюбена“.

Театралната си кариера започва в театър „Сава Огнянов“ в Русе с драмата на Ибсен „Призраци“. Специализира телевизионна и кинорежисура в Берлин. Дълги години работи в БНТ, която напуска за три години, за да бъде сред основателите на Нов драматичен театър „Сълза и смях“ с премиерата „Очите ми зелени, устата ми хубава“. С основаването на телевизионната студия „Екран“ заснема трисерийния филм „Чичовци“ по едноименната повест на Иван Вазов. Филмът му „Горски хора“ е представен на телевизионния фестивал в Монте Карло. Режисьор е на екранизациите на „Вечери в Антимовския хан“ по Й. Йовков, „Вампир“ по А. Страшимиров, „Есенно слънце“ на Константин Константинов.

Към творчеството на Емилиян Станев се обръща два пъти. През 1980 г. заснема повестта „Язовецът“ във филмова студия „Екран“ (сц. К. Дончев, ред. Ат. Свиленов, в гл. роли Невена Коканова и Антон Горчев) и през 1986 г. - телевизионния игрален филм „Делници и празници“ по едноименния цикъл разкази на Емилиян Станев.

П. Павлов е автор на около 20 книги, 20 театрални спектакъла, 30 телевизионни игрални филми и над 50 постановки на телевизионния театър на БНТ. По-важни негови книги, главно със спомени и разкази: „Торба с лакардии“, „Пленени от спомени“, „Нощна стража“, „Невена непознатата“, „Ездачът на мълнии“, „Циганско лято“, „Слуга на две господарки или щрихи към незавършения портрет на телевизионния театър“ и др.


◊ ЗА "ЯЗОВЕЦЪТ"

Eмилиян Станев започва повестта „Язовецът“ през януари 1975 г. и я завършва на 6 март същата година. Но замисълът за нея, с първоначално заглавие „Повест за източния човек и западната дама“, преминало и през „Теофано отровителката“, е много по-стар: възниква при едно посещение на Е. Станев в Полша през 1957 г. Целта на писателя е да срещне две напълно противоположни култури, да ни предложи своите размисли за твореца и творческия процес при тази среща, и възникналото чувство между художника Тасо и французойката Ева Моран. В съпоставката на тези различни светове и култури ние можем по-добре да опознаем себе си. 

Автор:
Радка Пенчева
Публикация:
24.02.2009 г. 14:17
Посетено:
1593
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/7365-vecher-za-emiliyan-stanev-vav-veliko-tarnovo