Срещи

Дискусионен клуб "От страницата към екрана"

"Лавина" - книга и филм

◊ СЪБИТИЕТО

Българската национална филмотека и Факултетът по Славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски” имат удоволствието да ви поканят на поредната среща от втория сезон на съвместно организирания дискусионен клуб „От страницата към екрана”.

Заповядайте на 19 февруари 2009 г. от 18 часа
в салона на филмотечното кино „Одеон”,
бул. „Патриарх Евтимий” № 1

Клубът е ежемесечен открит форум, в който се дискутира многообразното взаимодействие между литературата и киното – от екранизациите и тяхната „вярност” към литературните творби до статута и ролята на двете изкуства в днешния свят на медии и високи технологии под знака на все по-експанзивната култура на образа.

През този сезон, наред с българските, гледаме и разговаряме за любими филми по книги от чуждестранни литератури. В дейността на клуба вече се включват и студентите от новата магистърска програма „Литература, кино и визуална култура” в Софийския университет. И отново наши гости са писатели, режисьори, оператори, актьори, литературни и филмови критици.


◊ ТОЗИ ПЪТ

Стъпки в снега – следи от катерачи, устремени към върха, предателски дири, които преследват беглеца, или думи, изписвани от ръката по „бялата пустош на листа, търсейки неизвестното”... Романът на Блага Димитрова „Лавина” (1971) ни повежда с група алпинисти отвъд всекидневието, към примамливо светлия и чист, но и застрашително нечовешки свят на планината. Редовете му вплитат лирическото, философското и етическото начала, за да превърнат неделното младежко приключение в страховита среща със смъртта, която поставя на изпитание тяхната воля и дързост, доверието помежду им и отговорността на водача. А във филма на Слав, който „четем” на последните страници, „всички, живи и мъртви, се спояват в лавината” и в едно пътуване към себе си. За да преоткрият смисъла на живота, смъртта, приятелството, предателството и любовта.

Заповядайте на 19 февруари 2009 г. от 18 часа в салона на филмотечното кино „Одеон”, бул. „Патриарх Евтимий” № 1, на прожекцията на филма „Лавина” (1982 г., 153 мин.), реж. и сц. Ирина Акташева, Христо Писков, оп. Цветан Чобански, муз. Георги Минчев.
. В главните роли: Иван Иванов, Любен Чаталов, Павел Поппандов, Ваня Цветкова, Мария Каварджикова, Елефтери Елефтеров, Анета Сотирова, Филип Трифонов и др.

В дискусията след филма ще участват литературният историк, драматург и писател проф. Кирил Топалов, филмовият историк и критик проф. Александър Янакиев и всеки желаещ от публиката. Както винаги досега, входът е без пари. Изходът – само след дискусията.
. Модератор: Огнян Ковачев
 

• Посвещава се на светлата памет на Блага Димитрова – жената и писателката, за която паметта е „най-хубавият свят, достъпен за човека”.


Добре дошли!


Автор:
Огнян Ковачев
Публикация:
16.02.2009 г. 21:07
Посетено:
1132
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/7318-diskusionen-klub-ot-stranitsata-kam-ekrana