Срещи

Дискусионен клуб "От страницата към екрана"

"451 градуса по Фаренхайт" - книга и филм

◊ СЪБИТИЕТО

Българската национална филмотека и Факултетът по Славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски” имат удоволствието да ви поканят на втората среща от втория сезон на съвместно организирания дискусионен клуб „От страницата към екрана”.

Заповядайте на 22 януари 2009 г. от 18 часа
в салона на филмотечното кино „Одеон”,
бул. „Патриарх Евтимий” № 1

 
• Клубът е ежемесечен открит форум, в който се дискутира многообразното взаимодействие между литературата и киното – от екранизациите и тяхната „вярност” към литературните творби до статута и ролята на двете изкуства в днешния свят на медии и високи технологии под знака на все по-експанзивната култура на образа.


◊ НОВОТО

Кои са главните новости през този сезон? Българските филмови адаптации отново са основна тема, но сега ще се вгледаме повече в успешното завръщане напоследък на българската литература на екрана. Освен тях ще гледаме и ще разговаряме за любими филми по книги от чуждестранни литератури.

В дейността на клуба вече се включват и студентите от новата магистърска програма „Литература, кино и визуална култура” в Софийския университет. И отново наши гости ще бъдат писатели, режисьори, оператори, актьори, литературни и филмови критици.


◊ НА ТАЗИ СРЕЩА

Книгата и филмът през този студен януари сгряват още със заглавието си „451 градуса по Фаренхайт” – толкова, колкото са нужни за възпламеняване на хартията. В бъдeн антиутопичен свят, където основно развлечение е телевизията, притежаването на книги е забранено. Всички те подлежат на изгаряне и тъкмо това, а не потушаването на пожари, е главната задача на тамошните пожарникари. Без да се замисля, с въодушевление дори, Гай Монтег гори Уитман, Данте, Суифт, Фокнър, докато не среща Клариса. Момичето го озадачава с невинни въпроси като бил ли е щастлив, чел ли е някога книга...  Веднъж ръката му скрива една книга от огъня и не след дълго той трябва да бяга далеч от огнеупорните домове с видеостени и електронни кучета, да бяга, докато открие утринната роса, хората-книги и дървото на живота.

Рей Бредбъри, „синът” на Мери Шели и „братовчед” на Едгар По, определя този роман като своето единствено научнофантастично произведение и предупреждение към електронната ера. Неговото послание споделя и Франсоа Трюфо в тревогата си, че аудиовизуалната култура ни „отвлича от разсъждението, което се съдържа в интелектуално действие като четенето”. И ни го предава чрез една творба, с която киното изразява своята любов и вяра в литературата... Какво ни казват книгата и филмът сега, когато светът в тях е вече нашето утре, може би – нашето днес?

Заповядайте на 22 януари 2009 г. от 18 часа в салона на филмотечното кино „Одеон”, бул. „Патриарх Евтимий” № 1, на прожекцията на филма „451 градуса по Фаренхайт” (1966 г., 112 мин.),  реж. Франсоа Трюфо, сц. Фр. Трюфо и Жан-Луи Ришар, оп. Никълъс Роиг, муз. Бърнард Хърман. В главните роли: Оскар Вернер, Джули Кристи, Сирил Кюсак, Антън Дифринг и др.

В дискусията след филма ще участват литературният историк и писател-фантаст Миглена Николчина, филмовият критик Петя Александрова и всеки желаещ от публиката.


. Модератор: Огнян Ковачев
 

Както и преди, входът е без пари. Изходът – само след дискусията.

 

Добре дошли!


Автор:
Огнян Ковачев
Публикация:
17.01.2009 г. 14:17
Посетено:
1015
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/7156-diskusionen-klub-ot-stranitsata-kam-ekrana