Срещи

Дискусионен клуб "От страницата към екрана"

"Дзифт" – филмовият дебют на режисьора Явор Гърдев по едноименния романов дебют на Владислав Тодоров

◊ СЪБИТИЕТО

Българската национална филмотека и Факултетът по Славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски” имат удоволствието да ви поканят на откриването на втория сезон на съвместно организирания дискусионен клуб „От страницата към екрана”.

Заповядайте на 18 декември 2008 г. от 18 часа
в салона на филмотечното кино „Одеон”,
бул. „Патриарх Евтимий” № 1


Клубът е ежемесечен открит форум, в който се дискутира многообразното взаимодействие между литературата и киното – от екранизациите и тяхната „вярност” към литературните творби до статута и ролята на двете изкуства в днешния свят на медии и високи технологии под знака на все по-експанзивната култура на образа.


◊ ТОЗИ СЕЗОН

Кои са главните новости през този сезон? Българските филмови адаптации отново ще бъдат основна тема, но сега ще се вгледаме повече в успешното завръщане напоследък на българската литература на екрана. Освен тях през идните месеци ще гледаме и ще разговаряме за други значими филми по книги от чуждестранни литератури. И отново наши гости ще бъдат писатели, режисьори, оператори, актьори, литературни и филмови критици. 

Началото на втория сезон поставя „Дзифт” – филмовият дебют на режисьора Явор Гърдев по едноименния романов дебют на Владислав Тодоров. Историята в него? Молеца, влязъл в затвора за убийство преди 9-ти септември, излиза от него в началото на 1960-те... Но прекарва на свобода по-малко от 24 часа, за да осъзнае, че „случайно живя и не без друго умря”. Препускайки към сетния си час в смесицата от затворнически филм, неистов екшън и абсурдна черна комедия, Молеца прозира жестоките истини и лъжи в своя живот.

Романът и филмът са първи образци у нас на стила „ноар”, който по света има над половинвековна история – от Дашиел Хамет, Джеймс Кейн и Реймънд Чандлър до нео-ноара на Тарантино, Гай Ричи и Роберт Родригес. Заснет в подобаващо черно-бяло, филмът ефектно съчетава жанровите похвати с реалии и речеви клишета от времето на социализма. Същевременно той очевидно помни добре и български филми като „Авантаж”, „Служебно положение ординарец”, „Граница” и др. Зрителските мнения обаче са силно раздвоени между възторжени хвалебствия и фестивални награди и погнуса и саркастично отрицание. Дългоочакваното ново начало на българското кино ли е „Дзифт” или пошло и изпълнено с бруталност чуждопоклонство? Изберете сами.

Заповядайте на 18 декември 2008 г. от 18 часа в салона на филмотечното кино „Одеон”, бул. „Патриарх Евтимий” № 1, на прожекцията на филма „Дзифт” (2008 г., 90 мин.), реж. Явор Гърдев, сц. Владислав Тодоров, оп. Емил Христов, прод. „Мирамар филм”.
. В ролите: Захари Бахаров, Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов, Джоко Росич и др.

В дискусията след филма ще участват Явор Гърдев, Владислав Тодоров, Емил Христов, продуцентът Матей Константинов и всeки желаещ от публиката.

. Модератор: Огнян Ковачев
 

Както и преди, входът е без пари. Изходът – само след дискусията.

 

Добре дошли!


Автор:
Огнян Ковачев
Публикация:
13.12.2008 г. 22:31
Посетено:
1081
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/7037-diskusionen-klub-ot-stranitsata-kam-ekrana