Срещи

Вечер с творчеството на Илия Бешков

Изложба на художника и представяне на "Слово и образ" - книга от и за Бешков

Вечер с творчеството на Илия Бешков


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Захарий Стоянов"
има удоволствието да Ви покани

на вечер с творчеството на Илия Бешков:

- откриване на изложба,
- представяне на книгата „Слово и образ“
- четене на емблематични есета на Илия Бешков


13 ноември (четвъртък) 2008 г., 17 часа
Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“,
ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4


◊ ИЛИЯ БЕШКОВ, ИЛИ МОЩТА НА МИСЪЛТА

Илия Бешков е класик не само в изобразителното изкуство, но и на словото. Това вече е узаконено с влизането му в поредицата „Българска класика“ на издателство „Захарий Стоянов“. Томът от авторитетната библиотека е наречен „Слово и образ“.

Тази книга се състави без знанието и съгласието на нейния автор. Съдбата на някои книги е такава. Книгите, от които се „учудваме и възхищаваме, защото сме очаквали да видим един автор, а сме открили един човек“, пише Александър Бешков, който е нейн съставител.

„Слава Богу, че имаше в България такъв човек да пръска светлина – слава Богу!...“, казва Александър Поплилов. Синът Сашо добавя: „Този народ няма да загине, щом богомилският му ген е еволюирал – пречистен! – в Бешков...“

Малцина си спомнят днес какъв огромен интерес предизвиква първото издание на „Словото на Бешков“ (1965), защото мислите на твореца за изкуството, неговите есета, интервюта, статии разкриват образа на изключителен писател, журналист и публицист. Уникални са неговите възгледи за карикатурата. Може да се каже, че те са принос в световната история на хумора и теорията за комичното.

Бешков споделя и своите интересни идеи за рисунката, илюстрацията и плаката. В „Словото на Бешков“ намират място и неговите принципи, свързани с дейността му като професор в Художествената академия. „Новите“ текстове в „Слово и образ“ – от и за Бешков – част от увеличаващата се всяка година литература за големия творец, още по-ярко открояват неговият ръст на художник мислител и доблестен гражданин.

Наименованията на разделите в книгата подсказват за многообразието на темите, които вълнуват Илия Бешков: „Слова“, „Приятелите ми“, „Изкуството“, „Стенограми“, „Моите интервюта“, „Връщане в миналото“, „Прозорецът на болния“ (където е публикувано и последното му, предсмъртно есе, написано в болницата във Владая, където той на 23.І.1958 г. в 22 ч. и 15 мин. почива). В „Думи за Илия Бешков“ читателят ще намери интересни текстове от Станислав Сивриев, Александър Гетман, Владимир Свинтила, Петър Увалиев, Александър Божинов, Светлин Русев, Петър Чуховски, Тодор Цонев, Стоян Венев и много други.

Изданието съдържа репродукции на карикатури, илюстрации и рисунки, някои от които се публикуват за първи път.
Автор:
Издателство „Захарий Стоянов“
Публикация:
11.11.2008 г. 22:26
Етикети:
Посетено:
1785
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/6813-vecher-s-tvorchestvoto-na-iliya-beshkov