Срещи

Френската писателка Гют Жоли гостува в Стара Загора на 17 октомври

Среща в рамките на проекта "Да четеш, е празник"

Френската писателка Гют Жоли гостува в Стара Загора на 17 октомври


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 октомври 2008 (петък) Гют Жоли – френска детска писателка и илюстраторка ще гостува в Стара Загора.

От 15.30 часа в Детския отдел на Регионална библиотека „Захарий Княжески”, бул. "Руски" 46, г-жа Жоли ще се срещне с деца от СОУ „Васил Левски” и ІІ-ро основно училище „П. Р. Славейков”.

Събитието е в рамките на проекта "Да четеш, е празник" - инициатива на Министерството на културата на Франция и Френски интитут София.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПИСАТЕЛКАТА

Гют Жоли живее в Монпелие, Франция. Автор е на повече от 20 книги. Първата издадена нейна приказка е със заглавие „Мари и изгубената звезда”. Първите приказки е чула разказани от своята баба. На 8 години момичето съчинява първия си роман – естествено за любов и страдание. Когато показва първите си стихове на своята учителка, чува котегоричното „Дъщерята на бакалина не може да стане писателка!” Но мадам Жоли вече е писателка. Освен своите книги тя илюстрира и книги на други автори.

Според мен – разказва Гют Жоли – има два типа писатели: стоящи си вкъщи и пътешественици. Към първите се отнася например Марсел Пруст, който всички свои романи е написал, вглеждайки се в себе си и без да излиза от къщи. От другия тип е например Чехов, който пропътува цялата огромна Росия и стига до остров Сахалин. Аз съм от втория тип писатели – пътешественик.


◊ ЗА ПРОЕКТА
         
„Да четеш, е празник” – под това мото вече 12 години във Франция се провеждат дни на четенето. Тази година с предимство са децата и младежите. Във връзка с това, по покана на Центъра за култура и сътрудничество – Френски институт в София ще посрещнем в България две писателки на младежка литература: Жанин Тесон и Гют Жоли.
             
Малко история. През 1989 г. Жак Ланг – министър на културата на Франция поставя началото на широка кампания за насърчаване на четенето, озаглавена „Радостта от четенето”, която се провежда ежегодно през месец октомври в течение на една седмица. От 1994 г. „Радостта от четенето” се нарича „Времето на книгите” и се провежда в рамките на 15 дни. През 1998 г. „Времето на книгите” се преименува в „Да четеш, е празник”. Целта е да се насърчи четенето под всякаква форма – от екрана на компютъра, художествена литература, журналистически текстове, а също и четенето заедно, на глас. Към тази проява се присъединява и Френското министерство на външните работи и се активират отделите за културна дейност към посолствата в различните страни. През 2008 г. във Франция и в повече от 150 страни са организирани над 4000 прояви.

 
Автор:
Снежана Маринова, директор на РБ "Захарий Княжески"
Публикация:
13.10.2008 г. 19:39
Посетено:
1070
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/6615-frenskata-pisatelka-gyut-zholi-gostuva-v-stara-zagora-na-17-oktomvri