Срещи

Дискусионен клуб "От страницата към екрана"

"Карнавалът" (1989) – единственият филм по произведение на Любен Дилов

◊ СЪБИТИЕТО

Българската национална филмотека и Факултетът по Славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски” имат удоволствието да ви поканят на осмата среща в рамките на съвместно организирания дискусионен клуб „От страницата към екрана”.

Клубът е ежемесечен открит форум, в който се дискутира многообразното взаимодействие между литературата и киното – от екранизациите и тяхната „вярност” към литературните творби до статута и ролята на двете изкуства в днешния свят на медии и високи технологии под знака на все по-експанзивната култура на образа.

Заповядайте на 26 юни 2008 г. от 18 часа
в салона на филмотечното кино „Одеон”,
бул. „Патриарх Евтимий” № 1


◊ СРЕЩАТА ПРЕЗ ЮНИ
 

Поводът за нашата среща през юни има две лица – печално и радостно. Печално, защото тя е посветена на наскоро напусналия ни писател Любен Дилов. Пионерът на българската следвоенна фантастика с мъдрост и усмивка ни даряваше и удоволствието да четем, и знание за човека и света. Светла му памет! Радостно, защото неговите почитатели, а и всички ценители на научната фантастика, ще имат възможността да споделят вълненията, тревогите, забавлението и надеждите, породени от неговите страници. Изпълнени с „добро въображение и с доброта на въображението”, те винаги са ни напомняли, че където и да бъде човекът – дали в бездната на отчаянието или скитник между звездите – той винаги е сред безкрая на Космоса. А там всяка среща с Другите е шанс за среща със своето по-добро Аз.  

Забавен и печален лик има и „Карнавалът” (1989) – единственият филм по произведение на Любен Дилов. В него сценаристът Георги Данаилов и режисьорът Иванка Гръбчева усилват максимално абсурда и гротеската в романа „Парадоксът на огледалото” (1977), запазвайки изобилието от паметни Любен-Дилови лафове. Пришълец попада на Земята в разгара на подготовката на 25-ия юбилеен карнавал в малък град. Събитието е опиумът за народа, чрез който антиутопията на една странно позната ни тоталитарна власт оцелява година след година. А единствената защита на Пришълеца е умението му да се превъплъщава в добрия двойник на всеки землянин, проявил агресия към него – от местния крадец до Шефа и неговата секретарка... Достатъчно ли е това, за да спаси той себе си и човеците? 

Преди години гледахме този филм със смях, уверени, че се разделяме с лъжите на миналото. Но дали той не е и едно иронично предизвестие за случилото се след „раздялата” – за кой ли път радостно и същевременно тъжно?

Заповядайте на 26 юни 2008 г. от 18 часа в салона на филмотечното кино „Одеон”, на прожекцията на филма „Карнавалът” (1989, 87 мин.), реж. Иванка Гръбчева, сц. Георги Данаилов, оп. Христо Тотев.

В ролите: Георги Калоянчев, Боряна Пунчева, Георги Мамалев, Стефан Данаилов, Стефан Мавродиев, Петър Слабаков, Стойчо Мазгалов, Надя Тодорова, Рангел Вълчанов, Кирил Господинов, Антон Радичев, Пепа Николова, Никола Рударов и др.

В дискусията след филма ще участват проф. Елка Константинова, кинокритикът Димитър Кабаиванов, операторът Христо Тотев, режисьорът като актьор Рангел Вълчанов, Любен Дилов-син, както и всеки желаещ от публиката.

. Модератор: Огнян Ковачев

И този път входът е без пари. Изходът – само след дискусията.


Добре дошли!  
Автор:
Огнян Ковачев
Публикация:
22.06.2008 г. 14:23
Посетено:
1361
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/6141-diskusionen-klub-ot-stranitsata-kam-ekrana