Срещи

Руският писател Юрий Поляков гостува в България

Срещи с писателя и романа му "Замислих бягство аз..."

◊ СЪБИТИЕТО

Големият руски писател Юрий Поляков гостува в България

Пресконференция на 13 юни 2008 (петък) – 13 часа – БТА

ИК „Жанет 45” ще ви срещне с писателя и романа му „Замислих бягство аз...”:

• София – 13 юни (петък), 18.00 часа,
НТ „Иван Вазов”, Камерна зала
. Представя: Здравко Дечев
. С участието на актьора Юлиан Вергов

• Пловдив – 14 юни (събота), 18.30 часа,
Балабанова къща, Стария град
. Представя: Здравко Дечев
. С участието на актьора Симеон Алексиев

• Варна – 17 юни (вторник), 18.30 часа,
Концертно студио на Радио Варна
. Представя: Здравко Дечев


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПИСАТЕЛЯ

Юрий Михайлович Поляков е роден на 12.11.1954 г. в Москва. Завършва Московския педагогически институт през 1976 г., служи в съветската армия в ГДР, известно време преподава руски език и литература и работи като инструктор в Районен комитет на комсомола. От 1979 до 1986 г. е редактор във в. „Московски литератор”, а от 1981 г. и негов главен редактор.

В момента е гл. редактор на в. „Литературная газета”, съветник на президента Путин по въпросите на гражданското общество и свободата на личността. Прозаик, публицист, драматург, поет.

Името на Юрий Поляков от десетина години е безспорният властелин на безбрежния руски книжен пазар, което доказват не само огромните тиражи на неговите произведения (над 4 млн. екземпляра), многобройните им театрални и киноверсии, а и преводите им на повече от 20 езика.


◊ ЗА РОМАНА
   
Ако отдавна не сте чели роман в традицията на великата руска реалистична проза, то с чудесния превод на Нели Христова вие имате възможност да се запознаете с едно от емблематичните произведения на новата руска литература – „Замислих бягство аз...”, роман-епопея, който само 7 години след написването му през 1999 г. вече е обявен за съвременна класика. Защо? Защото побира в себе си историята на днешна Русия, на семейството, на отделната личност. В него преплитането на личните драми се разиграва на широк исторически фон – от брежневската епоха през перестройката, та до днес, но не с досадна „тежкарска” сериозност, а с  удивителни и завладяващи ирония и хумор, които придават неповторимо очарование на тази въздействаща и динамична трагикомедия за „излишните хора” от края на двадесети век.

Автор:
София Несторова
Публикация:
12.06.2008 г. 14:17
Посетено:
1284
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/6072-ruskiyat-pisatel-yuriy-polyakov-gostuva-v-balgariya