Срещи

Време за четене в галерия Дебют

Преди ваканцията

◊ СЪБИТИЕТО

Галина Николова и Азиз Таш във "Време за четене"

На 6 юни 2008, от 18 часа,
в галерия Дебют

Това е последното за месеца "Време за четене". Както обикновено се случва в галерия "Дебют" от 18 часа, в пьрвият петьк от месеца, 6 юни.

След което ни очаква една няколкомесечна ваканция и време за стягане на куфарите.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Този последен тандем се получи с налучкване, не от пьрви пьт. Има нещо общо в тези поети: мистичността.

Галина Николова я наблюдава "отстрани", меланхолично. Нейното пьрво появяване бе в групата на още две поетеси: Соня Николова и Ралица Чернева, които критикът Димитьр Танев включи в своя текст "Поезия и BG проблеми".

Азиз Таш, постепенно навлизайки в двете литератури (бьлгарска и турска), а може би и в трета (арабска), натрупа една философска мистичност, коята граничи с мъдростта.


◊ ТЕ ЗА СЕБЕ СИ

Ето какво казват за себе си:

Когато пише това, Галина Николова тъкмо се е върнала от Фестивала на спомените в Бела Речка, където, освен другите чудеса, имало разговори посреднощ и светулки в тъмното.

Погледнато в перспектива, може да се каже, че е стегнала куфарите си.

Има какво да си спомня, на какво да се радва и какво да очаква. Пожелава от същото и на вас.


Азиз Таш започва да пише в ранна юношеска възраст с тайната надежда някой ден да го поканят да чете в галерия “Дебют” на Националната художествена гимназия. За да се подготви, без същевременно да се излага, репетира в Библиотеката на американския конгрес, където никoй не разбира български. През 1/3 от времето си авторът се преструва, че е писател, през 1/3 – че е университетски преподавател, а през останалото време го мързи и не е ясно какво точно представлява. В академичния си живот лъже, че писането на стихове и разкази му е хоби, а в писателския – обратното.

Напоследък в писанията си често споменава небето и земята, но все още не бърза да провери на място дали написаното от него отговаря на истината. Слава Богу годините не му личат, но ако все пак някой иска да се увери, да заповяда на поредния му дебют в “Дебют”.


Заповядайте. Очакваме ви.

Автор: Олимпия Николова
04.06.2008 г. 22:56
Посетено: 1090
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/6021-vreme-za-chetene-v-galeriya-debyut