Срещи

Фестивалът Един Свят продължава

Дисидент от Туркменистан е гост на първия клуб "Един свят" в Дома на киното

Фестивалът Един Свят продължава


◊ СЪБИТИЕТО

На 12 юни 2008 от 19 часа в Дома на киното - Първи клуб "Един свят"

Ще прожектираме "Сянката на Свещената книга" на финландския режисьор Арто Халонен!

. Специален разговор ще има след прожекцията с един от героите във филма Фарид - дисидент от Туркменистан, както и заплашеният за екстрадиране тюркмен Анадурди.

Заповядайте!


◊ ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА

Скандални разкрития свързват българските политици и бизнеса с диктаторския режим в Туркменистан.

Фарид Тухбатулин посвещава живота си на опити да промени ситуацията в родната му страна, за да може да се завърне в земята на родителите си. Той е принуден със семейството си да напусне Туркменистан през 2003 г. и оттогава Фарид участва в проекти на световно ниво и ръководи програмата за Евразия на Амнести интернешънъл.
http://www.youtube.com/watch?v=aztnfPNvfqI

Защо поканихме за първия клуб „Един свят” в Дом на киното в София Фарид – дисидент, лежал в затвора за разбиранията си, активист еколог и борец за отстояването на човешките права и демокрацията? За да имаме възможност да получим информация от източника.

В първата информация за международния фестивал „Един свят” (България, 2008) се питахме дали има връзка между несъвместими неща като децата от Оздравително училище в град Вършец и диктаторът на Туркменистан Супармарад Ниязов. Оказва се, че такива връзки има и те са реалност.

Първият клуб „Един свят” в Дома на киното на 12 юни, 19 ч. отваря врати за горещата прожекция на филма „Сянката на Свещената книга” на финландския режисьор и активист Арто Халонен. Той гостува с филма си на Първия международен фестивал за документални филми „Един свят” (София, 2008) от 7 до 11 май. По време на престоя си у нас Арто продължи да търси връзки на българския бизнес с Туркменистан и попаднахме на странни съвпадения и на подозрения за нарушаване на човешките права от български институции, заради икономически интереси.

Човешки живот е застрашен, а българските власти правят опити да екстрадират политически бежанец заради споразумения за газопровода от Средна Азия. В Туркменистан Анадурди го очаква това, което би очаквало евреин, гей или циганин, ако се върне във времената на Третия Райх. В статия, която може да бъде прочетена в сайта http://www.gundogar.org, Варненският съд отказа екстрадиране на туркменския дисидент Анадурди Каджиев, но Ашхабад все още търси начини да го върне обратно.

На 12 юни в Дома на киното от 19 ч. ще се запитаме отново има ли връзка скалъпен опит за насилствено екстрадиране на гражданин на Туркменистан, политически имигрант в България, и завръщането на министъра на външните работи Ивайло Калфин от Туркменистан през септември 2007 г. Дали наистина сме свидетели на престъпление от алчност и лицемерие на много високо ниво и може ли нещо да бъде направено, за да не се допускат такива прояви на скрита жестокост и загърбване на всичко човешко? На тези въпроси ще се опитаме да отговорим. За реални факти и безспорни доказателства ще разговаряме след прожекцията на филма с Фарид Тухбатулин, Анадурди и Тейгюл от Туркменистан.

Ще може да зададете своите въпроси и да разнищим случая заедно, защото, ако съвпаденията се окажат свързани, въпроси трябва да бъдат зададени по високите етажи на властта, откъдето обикновено не идват отговори. Докога ще трае това беззаконие и хаос сред българските политици, нима не беше достатъчно търпяно досега.

Бъдете част от ЕДИН СВЯТ, бъдете различни с филмите с характер.
Автор:
Георги Христов, Галя Терзиева, Ивелина Джамбазова и Петя Славова
Публикация:
03.06.2008 г. 13:15
Етикети:
Посетено:
1016
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/6008-festivalat-edin-svyat-prodalzhava