Срещи

Георги Константинов в Кърджали

Вечността на мига в поезията

Георги Константинов в Кърджали


◊ СЪБИТИЕТО

По случай 24 май - Деня на славянската писменост и култура Община Кърджали и Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” организират литературна среща с един от най-известните и обичани български поети Георги Константинов.

Ценителите на изящната словесност ще имат уникалната възможност да чуят авторския рецитал на Георги Константинов на фона на музикалните изпълнения на Снежана Барова.

На 20 май 2008 от 17.30 часа
в Художествената галерия „Станка Димитрова” - Кърджали


◊ ВИЗИТКА

Георги Константинов е роден в Плевен и в края на годината ще стане на 65 години. Завършва специалност „Българска филология” в СУ. Бил е зам.-гл. редактор на в. „Народна младеж”, главен редактор на сп. „Родна реч”. Главен редактор е на сп. „Пламък” от 1983 г.
Председател е и на българския ПЕН-клуб (Световната писателска организация, която има  170  центрове в света).

Автор е на над 30 книги с поезия, сред които – „Една усмивка ми е столица”, „Обичай ме в неделя”, „Обичай ме дотук”, „Неграмотно сърце”, Общителен самотник”, „Път и дом”, „Будна кома”, „Дърво и птица”, „Аспиринов сняг” и др. Много от неговите стихове са се превърнали в естрадни песни („Миг като вечност”, „Обичам те дотук” и др.). Пише също стихове и произведения за деца. Има усет за лирично изповедното и сатиричното. Негови произведения са включвани в различни антологии и на различни езици – английски, японски, руски, немски, полски, украински и др.


◊ ЗА ДЪРЖАВАТА КАТО ДОМ

Въпреки нелеките времена, аз съм изпълнен с надежда за нашата духовна и икономическа самостоятелност, доколкото може да бъде самостоятелна една малка държава в нашето съвремие, смята поетът и писателят  Георги Константинов. Много разчита на това, че нашият народ е интелигентен, че нашите интелектуалци, колкото и да са слаби в икономическо отношение, могат със силата на своето слово, на своя разум да посочат на народа ни правия път. Само дето на българина малко късно му идват идеите за промяна. Иначе е много изобретателен и намира много възможности и начини да излиза от кризисни ситуации. Много ни пречи и това, че възприемаме за чиста монета всяко красиво понятие, което идва някъде извън граница, без да виждаме сенките и тегобите, скрити зад него. Но това е, защото сме още в началото на пътя към промяната, казва поетът, който другите са преминали в едно друго време.
    
Добре е поне, че нашият народ има някои трайни ценности, сред които е духовността. И ако оцелеем духовно, ако оцелее нашият неповторим фолклор, нашата литература, нашите творци и цялата делнична интелигентност, ще оцелеем и физически, смята Георги Константинов. Българската духовна държава ще оцелее, ако изобщо успеем да съхраним държавността. Важно е, разбира се, и да не мислим и само за себе си. Независимо от това с какви разбирания сме, всички ние трябва да мислим за държавата си, защото тя е нашият дом. Трябва да се съревноваваме, не по раси и религии, а само в областта на духа, да сравняваме своя духовен полет.
    
Българската душа не се различава от душата на един европеец. Нашето съзнание е европейско и няма какво повече да търсим като манталитет, е убеден Константинов. Той е пътувал по всички континенти, с изключение на Австралия и ледените пространства, и не прави разлика между хората. Казва, че всички те много си приличат, но прави разлика само в това, по което всеки народ възприема своята държава като свой дом. Ние сме кръстопътен народ, кръстопътна държава и през нея са минавали и ще минават много хора, идеи, цивилизации, но това би трябвало само да ни обогатява, а не да ни ощетява.
    
Поетът-издател е горд от това, че сме били донори на много националности, но би искал да станем донори и на самите себе си. И смята, че времето за това се е изпълнило.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
19.05.2008 г. 15:30
Посетено:
1343
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/5912-georgi-konstantinov-v-kardzhali