Срещи

Дискусионен клуб "От страницата към екрана"

"Не се сърди, Човече" - филм и роман

◊ СЪБИТИЕТО

Българската национална филмотека
и Факултетът по Славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски” имат удоволствието да ви поканят на седмата среща в рамките на съвместно организирания дискусионен клуб „От страницата към екрана”.

Заповядайте на 22 май 2008 г. от 19 часа
в салона на филмотечното кино „Одеон”, бул. „Патриарх Евтимий” № 1

Клубът е ежемесечен открит форум, в който се дискутира многообразното взаимодействие между литературата и киното – от екранизациите и тяхната „вярност” към литературните творби до статута и ролята на двете изкуства в днешния свят на медии и високи технологии под знака на все по-експанзивната култура на образа.


◊ СРЕЩАТА ПРЕЗ МАЙ

Нашата среща през този месец ще бъде в дните на българската просвета, култура и писменост. Но за нея има и друг празничен повод – 65-годишнината на учения, писателя, драматурга, киносценариста, университетския преподавател и литературния критик Кирил Топалов.

Във фокуса на нашата дискусия ще бъде филмът „Не се сърди, Човече”, заснет по едноименния негов роман, с който завършва една доста популярна у нас през 80-те години трилогия на младежка тематика. Централни теми в романите, както и в техните екранизации, са съдбата на самотните майки и изоставените деца, липсата на истинско състрадание и неприкритата обществена неприязън към тях, жестокостта и детската агресия в домовете за сираци, фалшивият социалистически морал във времето, когато „грижата за човека” беше „наша първостепенна задача”.

Подобно на героите си, филмът има трудна съдба. Под предлог, че показва нелицеприятния „заден двор” на тогавашното ни общество, той е забранен само седмица след пускането си на големия екран. Освен това, „Не се сърди, Човече” остава в сянката на предхождащия го и високо оценен от критиката и международните фестивали „Бъди благословена”. Въпреки това той има безспорни кинематографични и актьорски достойнства, в които, надяваме се, ще се уверите сами. А проблемът за децата в неравностойно положение, както казваме сега, пак е злободневна обществена тема. Днес говорим за тях открито, ала какво, освен думите, сме променили?  


Заповядайте на 22 май 2008 г. от 19 часа в салона на филмотечното кино „Одеон”, бул. „Патриарх Евтимий” № 1, на прожекцията на филма „Не се сърди, Човече” (1985 г., 81 мин.), реж. Ивайло Тринчев, сц. Кирил Топалов, оп. Светослав Мечкуевски.
. В ролите: Димитър Джумалиев, Стефан Бояджиев, Ива Димитрова, Цветана Манева, Ирен Кривошиева, Наум Шопов, Явор Милушев и др.

В дискусията след филма ще участват литературоведите Адриана Дамянова и Иван Иванов, главният редактор на списание „Кино” Людмила Дякова, Кирил Топалов и всеки желаещ от публиката.

.
Модератор: Огнян Ковачев


Както винаги досега, входът е без пари. Изходът – само след дискусията.

Добре дошли!
Автор:
Огнян Ковачев
Публикация:
17.05.2008 г. 13:32
Посетено:
945
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/5896-diskusionen-klub-ot-stranitsata-kam-ekrana