Срещи

Skype-мост "Мария Кюри-Склодовска", Полша – Бон, Германия

Уникална 50-минутна среща

Skype-мост "Мария Кюри-Склодовска", Полша – Бон, Германия


◊ СЪБИТИЕТО

Днес, 6.05.2008 г., в зала 118Б на Факултета за хуманитарни науки при университета „Мария Кюри-Склодовска” се състоя уникална 50-минутна среща. Студенти от три курса на специалност Славистика се „срещнаха” с един от съвременните автори на художествена литература в България – Емануил А. Видински.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

Дискусията беше виртуална – осъществен беше видеомост през интернет посредством Skype. В техническо отношение обезпечението беше безупречно. Чрез камери и проектор Емануил Видински „гостува” на голям екран пред събралите се повече от 40 души в компютърната зала. Съответно той също получаваше образ в Германия и имаше представа какви са настроенията в аудиторията. Работните езици бяха два – български и полски.

Емануил Видински е сред авторите, чийто текстове се превеждат в момента в рамките на работен проект, свързан с превод на българска проза на полски език от студенти. Това придаде допълнителен емоционален заряд на разговора, тъй като студентите вече се чувстваха свързани посредством творчеството с автора. Проведената днес среща само персонализира представите им.

Предизвикателствата пред хората, които осъществиха видеовръзката, бяха немалки, тъй като всичко се случваше в „реално време”. Решихме да направим това, което много хора вече правят в ежедневието си, само че в доста по-широк формат и с по-различни цели. Skype-програмата беше използвана не за личен контакт, а за опосредстване на едно културно събитие, което иначе би било изключително трудно за осъществяване. Причините са ясни – липса на време, средства и т.н. Случилото се днес широко „отвори” една врата, през която диалогът на студентите от Люблин с културата на България стана по-уплътнен и по-конкретен.
Автор:
Албена Вачева
Публикация:
06.05.2008 г. 21:41
Посетено:
1181
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/5776-skype-most-mariya-kyuri-sklodovska-polsha-bon-germaniya