Срещи

Документалните филми за човешки права в работата на НПО

В рамките на фестивала "Един свят"

Документалните филми за човешки права в работата на НПО
На сн. Вацлав Хавел и Милена Кънева


◊ СЪБИТИЕТО

Предстои провеждането на професионален семинар “Документалните филми за човешки права в работата на НПО”, с помощта на организаторите на фестивала "Един свят".

Семинарът ще се проведе на 8 май от 13.30 до 17.30 ч. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМИНАРА

Семинарът ще бъде осъществен като професионална среща с режисьори, НПО и експерти, които рабработват програми, използващи документалния филм като средство за работа.

Идеята на организаторите е да се събеседва отворено за възможностите за партньорство на нестопанските организации чрез използване на документалните филми и разработването на програми за обучение. Очаква се всички участници в семинара да предложат обща платформа за неформалното и алтернативното обучение, което позволява прилагането на модерни форми за ограмотяване на младото поколение, трудно излизащо от стереотипа на традиционното образование.

Алтернативните форми на обучение, подкрепяни силно и от Лисабонския договор за образование, могат да откликнат на потребностите на младото поколение.

Предлагат се следните теми за разговор:

1. Съвременното документално кино за човешките права.
2. Опитът на чешки и словашки организации при реализацията на младежки беседи с прожекции на документални филми.
3. Българският опит при работата с училища – гражданско съзнание, човешки права, сексуално и репродуктивно здраве, мултикултурна толерантност.
3. Как практически да се прилогат документалните филми – дискусия.
5. Разговор с режисьорите на филмите.
6. Представяне на няколко въжможности за финансиране.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът "Един свят" възниква преди 10 години в Чехия с подкрепата на Вацлав Хавел и по инициатива на фондация "Човек в опасност", която популяризира гражданското образование и предоставя помощи за развитие.  В момента се провежда в Чехия, Германия, Словакия, CАЩ, Полша, Румъния, Унгария, Косово и Босна, Китай, Южна Африка, Англия, Испания и др.

"Един свят" е комплексна културно-образователна институция, която представя събитията и образите от голямата сцена на широкия екран.
Автор:
Георги Христов
Публикация:
28.04.2008 г. 15:30
Посетено:
1026
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/5734-dokumentalnite-filmi-za-choveshki-prava-v-rabotata-na-npo