Срещи

Разград сред огледалата на "Захарий Стоянов"

Изложба и премиера на поетична книга

Разград сред огледалата на "Захарий Стоянов"

◊ СЪБИТИЕТО

Разградски художници ще покажат най-доброто от своето творчество в огледалния салон галерия на издателство „Захарий Стоянов“.

Изложбата ще бъде открита на 2 април 2008 в 16 ч.

С масло и акварели се представят Борис Цаков, Румяна Иванова, Николай Енчев, Петко Антонов, Тодор Тодоров, Здравко Батембергски, Данаил Цонев, Стефан Цонев, Васил Карадимов, Стоян Вълчев и Стоян Пеев. Към произведенията на живописците в експозицията се добавят и малките бронзови пластики на Теодор Даскалов и Евтени Золков, произведенията от дърво и текстил на Катю Катев и рисунките с туш на Таня Стоянова.

И тъй като колективното гостуване на майстори на изобразителното изкуство от страната в столицата не е често срещано явление, организаторите се надяват, че към нея ще проявят интерес освен художници, любопитни да узнаят как работят колегите им, и любители на изкуството, които ще открият нови автори за колекциите си.

• Пак на 2 април 2008, сряда, от 17 ч. в огледалния салон галерия ще се състои представяне на поетичната книга „Обли ветрове“ на поетесата от Разград Радосвета Миркова. Тя е авторка на стихосбирките „Полифонично“ (2006), „Люляково синьо“ (2006), „Огън и лед“ (2006), „Тичинки смях“ - хайку (2007), „Дъждовна нежност“ (2007).

Спечелила е първо място на националния конкурс за хайку-поезия в Мелник през миналата година. За Радосвета Миркова поезията е зрънце философия, разлистено в прекрасно, кичесто дърво посредством чувствата. В малко стихче от бъдещата си книга прави друго определение на поезията:

   „Цяла нощ
   писах -
   страховете си...
   Утрото ме попита -
   какъв е смисълът?
   Поезията!
   Оцеляване...“

Стихосбирката „Обли ветрове“ е среща с поетеса, която събира в строфите си слънцето на нащърбения свят. Тя е откровено разтревожена душа, която въпреки че се чувства прашинка от Всемира, иска да свали грима на света, който ни заобикаля и да говори с цветята. Поезията на Радосвета Миркова е и пътуване към детството, пречистващо връщане към спомените и възкресяване на потоци от сънища.
Автор:
Веселина Василева
Публикация:
02.04.2008 г. 11:36
Посетено:
1346
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/5576-razgrad-sred-ogledalata-na-zahariy-stoyanov