Срещи

Дискусионен клуб "От страницата към екрана"

"Привързаният балон" - новела и филм

◊ СЪБИТИЕТО

Българската национална филмотека и Факултетът по Славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски” имат удоволствието да ви поканят на петата среща в рамките на съвместно организирания дискусионен клуб „От страницата към екрана”.

Заповядайте на 27 март 2008 г. от 18 часа
в салона на филмотечно кино „Одеон”,
бул. „Патриарх Евтимий” № 1, София

Клубът е ежемесечен открит форум, в който се дискутира многообразното взаимодействие между литературата и киното – от екранизациите и тяхната „вярност” на литературните творби до статута и ролята на двете изкуства в днешния свят на медии и високи технологии под знака на все по-експанзивната култура на образа.


◊ ТОЗИ ПЪТ

Този път на екрана ще оживее светът от страниците на Йордан Радичков. Ще проследим полета и падането на „привързания балон” от неговата едноименна новела, който филмът на Бинка Желязкова превръща в най-скандалния Балон-нарушител на българския соцреализъм. Той волно прекосява границите между две държави, между битовия делник и света на въображението, между литературата и киното, между творческата свобода и идеологическото тесногръдие. Тази кино-притча е единствената съвместна работа на двама от най-провокативните и изобретателни български творци през 20. век.

Снет от екран и забравен скоро след премиерата, в родината си той е преоткрит 20 години по-късно; но е възнаграден многократно от оценките на кинокритиците и интереса на зрителите по света. 

Заповядайте на 27 март 2008 г. от 18 часа в салона на филмотечното кино „Одеон”, бул. „Патриарх Евтимий” № 1, на прожекцията на филма „Привързаният балон” (1967, 98 мин.),  реж. Бинка Желязкова, сц. Йордан Радичков, оп. Емил Вагенщайн.

В главните роли: Георги Калоянчев, Григор Вачков, Константин Коцев, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Йорданка Кузманова, Георги Георгиев-Гец, Васил Попилиев, гласът на Коста Цонев и др.

. В дискусията след филма литературният историк Валери Стефанов ще подхване разговора за книгата, кинокритикът Ингеборг Братоева ще впише в него своя поглед към филма, а след тях - и всеки желаещ от публиката.

.
Модератор: Огнян Ковачев
 
Както и досега, входът е без пари. Изходът – само след дискусията.


Добре дошли!

Автор:
Огнян Ковачев
Публикация:
23.03.2008 г. 15:36
Посетено:
972
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/5513-diskusionen-klub-ot-stranitsata-kam-ekrana