Срещи

"Срещи в сряда" - Пловдив представят: Иванка Могилска

Третото издание на "Срещи в сряда" за 2008 г.

"Срещи в сряда" - Пловдив представят: Иванка Могилска


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" и Културен център ТРАКАРТ
Ви канят на
третото издание на "Срещи в сряда" за 2008 г.

Заповядайте на 26 март 2008, от 18.00 ч.,
в Културен център ТРАКАРТ

Ще чуете част от поезията на Иванка Могилска (от дебютната ú стихосбирка "ДНК", 2004) и част от романа ú "Места за загубване" (2007, ИК "Жанет 45").


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИВАНКА МОГИЛСКА

Иванка Могилска е родена през 1981 г. Завършва Гимназията с хуманитарен профил „Св. св. Кирил и Методий” в Пловдив, в момента е студентка в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, специалност Театрална режисура.

„ДНК” е първата ú стихосбирка, издадена с конкурс на Дружество на пловдивските писатели и Издателска къща „Жанет 45”, организиран в рамките на книжния фест „Пловдив чете”.

Макар и странно за нейната възраст, авторката вече знае, че „пъзълът” на живота не може да се сглоби и без нейното малко/единствено парченце в безкрайната верига на уж-повторенията, закодирани в паметта на кръвта.


◊ ЗА КНИГАТА "МЕСТА ЗА ЗАГУБВАНЕ"

Това всъщност е книга за намирането. В нея е намерен образът на градския човек, който тича сутрин за офиса, а вечер гадае отражението си под неоновите лампи, сред какофонията на баровете и безсмислените разговори. Това е и книга, която разрушава образа на градския човек. Измъква го от ежедневното обкръжение, насочва вниманието към свят отвъд задръстванията, новините и рекламите по телевизията. Там, където се озоваваш, когато обичайният, познат град се разпада, е сцената на едно преследване. Декорът остава същият, но героят вече не е част от градската джунгла. В него проговаря друг, първичен глас. Реалните и нереални истории се сливат така, че могат да объркат читателя къде и дали наистина се случва всичко това. Романът „Места за загубване“ играе смело с времената. Пренася четящия ту в миналото, където всичко е сигурно, ту го поставя в настоящето, което често го измъчва, а после, насложено върху настояще и бъдеще, рисува въображаеми картини.

Силвия Томова
Автор:
Яна Цветкашка
Публикация:
20.03.2008 г. 15:24
Посетено:
1071
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/5498-sreshti-v-sryada-plovdiv-predstavyat-ivanka-mogilska