Срещи

Дискусионен клуб "От страницата към екрана"

"Тютюн" - роман и филм

◊ СЪБИТИЕТО

Българската национална филмотека и Факултетът по Славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски"
имат удоволствието да ви поканят на
поредната среща в рамките на съвместно организирания дискусионен клуб "От страницата към екрана".

Заповядайте на 20 февруари 2008 г. от 17 часа в салона на филмотечното кино „Одеон”, бул. „Патриарх Евтимий” № 1


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Този път разговорът ни ще тръгне от романа „Тютюн”, прославил се като една от най-четените и препрочитани български книги, но и като най-позорния „срам по челото” на догматичната литературна критика от едно нетърпящо критика време. Има ли неприкосновена граница между света на творбата и нейния автор и авторитета на политическата власт? Какво сближава и какво раздалечава този роман и другите произведения на Димитър Димов? Преводим ли е неговият стил на езика на образите и към какво е верен или „изневерява” филмовият прочит на Никола Корабов? Неговият път към зрителя е също славен, но дали е бил по-безбурен? Какво ни (по)казват двете произведения днес? 

Заповядайте на 20 февруари 2008 г. от 17 часа в салона на филмотечното кино „Одеон”, бул. „Патриарх Евтимий” № 1, на прожекцията на филма „Тютюн” (1962),  реж. Никола Корабов, оп. Въло Радев, в ролите: Невена Коканова, Йордан Матев, Стефан Пейчев, Иван Димов и др.

. В дискусията ще вземат участие режисьорът Никола Корабов, литературният критик проф. Божидар Кунчев, кинокритикът Петя Александрова, както и всички желаещи от публиката.

.
Модератор на дискусията: Огнян Ковачев



А входът пак е без пари.

Добре дошли!


Автор:
Огнян Ковачев
Публикация:
13.02.2008 г. 21:46
Посетено:
1006
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/5314-diskusionen-klub-ot-stranitsata-kam-ekrana