Срещи

Трета среща на дискусионен клуб "От страницата към екрана"

145 години от рождението на Алеко Константинов

Трета среща на дискусионен клуб "От страницата към екрана"


◊ СЪБИТИЕТО

Българската национална филмотека
и Факултетът по Славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски”
имат удоволствието да ви поканят на третата среща в рамките на съвместно организирания дискусионен клуб "От страницата към екрана".

Заповядайте на 24 януари 2008 г. от 18 часа
в салона на филмотечно кино „Одеон”,
София, бул. „Патриарх Евтимий” № 1


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Клубът е ежемесечен открит форум, в който се дискутира многообразното взаимодействие между литературата и киното – от екранизациите и тяхната „вярност” на литературните творби до статута и ролята на двете изкуства в днешния свят на медии и високи технологии под знака на все по-експанзивната култура на образа.

Предстоящата среща е посветена  на 145-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов, както и на българските филмови адаптации на неговата книга “Бай Ганю”. Годината на нейното публикуване, по силата на историческата случайност, е и годината на “раждането” на киното. Но неслучайно, може би, тя е първата българска литературна творба, привлякла вниманието на български кинотворец. С какво “Бай Ганю” провокира интереса на киното и доколко е преводима на неговия визуален език?

Заповядайте на 24 януари 2008 г. от 18 часа в салона на филмотечното кино „Одеон”, бул. „Патриарх Евтимий” № 1, на прожекцията на филмите „Бай Ганю” (1922, реж. Васил Гендов), с участието на писателя Стоян Попов (Чичо Стоян) в главната роля, и “Бай Ганьо тръгва из Европа” (1991, реж. Иван Ничев.)

• В дискусията ще вземат участие литературоведът Тодор Христов, киноведът Александър Янакиев, режисьорът Иван Ничев и драматургът Юри Дачев, както и всички желаещи от публиката.

. Модератор на дискусията: Огнян Ковачев


А входът пак е без пари.

Добре дошли!

Автор:
Огнян Ковачев
Публикация:
18.01.2008 г. 16:34
Посетено:
944
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/5188-treta-sreshta-na-diskusionen-klub-ot-stranitsata-kam-ekrana