Срещи

Книга за живота в Светлината

Литературни срещи - Кърджали 2007

◊ СЪБИТИЕТО

Среща с Надежда Скидан - автор на книгата “Светлината на любовта”

На 08.12.2007 от 11 часа
в Читалня 1 на Регионална библиотека “Н. Й. Вапцаров”

. Събитието е организирано по случай Рождество Христово от Община Кърджали, клуб “Будител” и от Руския клуб


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

“Светлината на любовта” е дебютната книга на Надежда Скидан от Русия, която е лекар и психолог по професия, но се справя  блестящо и като писател, отдаващ цялата си обич, внимание и грижа към по-широкия за нея кръг от пациенти-читатели. Напълно заслужава името си тази светла и лъчезарна жена, която дарява щедро искрите на любвеобилното си сърце на всички, които имат нужда от това.

Д-р Надежда Скидан рядко изписва лекарства на болните, освен в случаите, когато смята, че болният няма волята и силата сам да работи за своето оздравяване, макар да смята, че с таблетките само временно се заглушават болестните симптоми. Тя първо консултира болния като психолог, търси причините за болестта, които винаги са духовни, и тогава предписва най-различни методи и средства за лечение, според индивидуалните човешки характеристики. Главното, според нея, е стремлението на душата към преобразяване и трансформация, волята и вярата в собствените ни възстановителни способности.

Главното у човека, казва д-р Скидан, е духът, неговите мисли, чувства, желания. С тях той посява семената на болестите си, но пак с тяхна помощ може и да ги изкоренява. Затова болестта е свързана със злото у човека, а здравето с доброто. Затова и който не състарява душата си, и тялото му не остарява, особено ако позволи на енергията на Любовта да изпълни цялото му същество и така да го разшири, отпусне и изцели. Затова веселият, оптимистичният и активен човек няма време да боледува, защото има защитата на вярата, усмивката, доброжелателството. На смеха, който освобождава ендорфините, които превключват организма на възстановяване и на самопомощ. Дори лекарствата в крайните случаи не могат да помогнат, ако болният не вярва в тяхната сила.

Друг важен фактор, съдействащ на оздравителния процес, е помощта и отдаването на другите. Според този духовен закон, колкото повече даваш, толкова повече получаваш. Очистването от обидите, недоволствата, пресмятанията, съмненията, твърдостта, завистта, страха също катализират здравето.

Но, когато все пак се стигне до болести, това не бива да ни смущава, утешава ни д-р Скидан, тъй като те водят до страдение, а то е благо за душата, очиства я. Това се налага да става периодически, когато са натрупани негативни енергии. Болестите, ни припомня тя, са възпитателно средство, което ни прави по-чувствителни, по-меки, отзивчиви, състрадателни, щедри. Възпитават у нас качества, съдействащи за неболедуване.

Всички болести на ума произхождат от недостиг на Светлина, болестите на сърцето – от недостиг на Топлина, а болестите на душата – от недостиг на Истината. Пътят към здравето, ни учи Надежда, минава през осъзнаването на истината, че всички ние сме едно голямо семейство и деца на един Баща. Затова е време да излезем от дългия си сън и да открием това, което не сме развили, да изменим себе си и своето отношение към живота. Но затова е нужно да разтворим чистите прозорци на душата си за Светлината на Любовта, да запалим в себе си дъгата и да позволим на нейното сияние да проникне в нас, а така и на Божествената мъдрост, която е велика и вечна.

Книгата на Надежда Скидан “Светлината на любовта” е един съкровен призив да поемем по светлия път на духовността, на задвижване на невидимите психически нива на упованието, на душевната чувствителност, на Богосъзнаването и Боготърсачеството. На всички онези същностни характеристики на новия век, които ще придават нов смисъл на човешкото съществуване, според който всичко необходимо ще се постига чрез могъщата и вечна сила на Любовта, единствено водеща към живот в Светлината, т.е. към вечен живот.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
07.12.2007 г. 15:03
Посетено:
705
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/5040-kniga-za-zhivota-v-svetlinata