Срещи

Маргарита Друмева с китара на гръб до Пловдив

Поетични срещи 2007

◊ СЪБИТИЕТО

Литературно четене и авторски концерт на поетесата бард Маргарита Друмева

. Представя Стефан Гераксиев


◊ ДАТА И МЯСТО

На 28 ноември 2007 г., сряда, от 17.30 часа
в Литературен салон “Възраждане” при читалище “Възраждане” –
Старинен Пловдив, ул. “Стоян Чалъков” № 1

Организира: читалище “Възраждане” – Старинен Пловдив.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Маргарита Друмева е родена в Силистра. Завършила е Икономическия университет във Варна, но не е работила и ден по специалността си. Или, както казва самата тя за себе си, цял живот – с китарата на гърба, като един древен рапсод, аед и пр.

Правила е авторски театър с трупата “Вълна”. През 1988 заедно с руски бардове снима филма „Колкото повече хора с китари, толкова по-малко с автомати” (по Булат Окуджава).

Демокрацията я сварва в Тутракан, където прави общинския вестник. След това започва работа в Силистренския драматичен театър, отначало като организатор, и от осем години – като композитор на театъра. Това всъщност е била винаги мечтата й – да прави музика за театър и изобщо театър. Така че е щастлив човек и понякога наистина изпитва луд възторг от живота.

Прописва и пиеси – вече има шест. И още толкова драматизации по Елин Пелин, Владимир Свинтила и др. Не знае колко песни е написала, но не са по-малко от десет часа. Преди няколко години излиза книгата „Писма от кристали”, в която събира песните и стиховете си. По всяка вероятност в един малък столичен театър догодина ще излезе премиерата на „Маркльошницата”, която прави заедно с друг бард - актьора и режисьора Тодор Янкулов.

Наскоро записва с Мария Бъчварова от Варна малко песни от периода на група „Вълна”, а през последните две години излизат още малко песни в два проекта: „Лека нощ, Алис” и „Вяра” (в последния са по стихове на Вапцаров, Лорка и Брехт). Песните обаче, които тя счита, че най-много заслужават да се чуят, си остават в архивите и чекмеджетата й, подарява ги на приятелите си за рождените дни.

През последните четири години май повече броди с китарата на гърба по фестивали и концерти из Румъния, отколкото в България.

Автор: Димитър Атанасов
22.11.2007 г. 17:10
Посетено: 947
Етикети: Пловдив, китара
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/4928-margarita-drumeva-s-kitara-na-grab-do-plovdiv