Срещи

Известната канадска писателка Ерна Парис гостува в Пловдив

"Дълги сенки" - една от 100-те книги на Канада за всички времена

◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на книгата “Дълги сенки” от канадската писателка Ерна Парис (ИК “Парадокс”, 2007). Среща-разговор с авторката.

. Представят Роберт Леви и преводачката Маша Леви.


◊ ДАТА И МЯСТО

На 19 ноември 2007 г., понеделник, от 18 часа
в залата на читалище “Възраждане” – Старинен Пловдив, ул. “Стоян Чалъков” №1;


◊ ОРГАНИЗАТОРИ

. Читалище “Възраждане” и
. Литературно сдружение “шТъркел


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Ерна Парис е родена в Торонто, Канада, в еврейско семейство. Завършила е Университета в Торонто и Сорбоната в Париж. Започва творческата си кариера през 1970 година – отначало като журналист, литературен критик, преводач от английски и френски, а след това като автор на документална проза.

Ерна Парис е автор на шест книги, носител на десет национални и международни награди за литература.
Предпоследната книга на Ерна Парис, излязла на пазара в България, е "Краят на дните" (ИК “Прозорец”, 2006). Четивото увлекателно предлага на читателя една жизнена и днес тема - темата за природата на насилието и тиранията. Как и защо една страна като Испания, която векове наред е била плуралистично и мултикултурно общество, смесвайки в уникален за Западна Европа синтез раси и култури, се превръща в най-нетолерантната европейска нация, след като през XV век Светата Инквизиция прогонва евреите и маврите. В стремежа си да улови сърцевината на историческия процес, който превръща културата на толерантността в автократичен полицейски режим, Ерна Парис полага Испания от XV в. в контекст на паралел със случващото се във Франция и Германия от XIX и XX век.

В новата си книга "Дълги сенки" (ИК “Парадокс, 2007) авторката ни кани да влезем в миналото, като изследва ефекта на "спестената истина за миналото" върху изкривеното настояще. “Дълги сенки” е дръзко и интелигентно изследване на начините, по които народите лъжат сами себе си, и на белезите, които тези лъжи оставят върху националната им идентичност. Всеки, който размишлява над сложните взаимоотношения между лъжи, истина и справедливост, трябва да се запознае с книгата на Ерна Парис.

Изданието е обявено за най-добра книга на 2001 г. от The Christian Science Monitor (САЩ), The New Statesman (Великобритания) и The Gуlobe and Mail (Канада) и е включено от Literary Review през 2005 г. в списъка на Стоте най-важни книги на Канада за всички времена.

Автор: Димитър Атанасов
16.11.2007 г. 15:32
Посетено: 608
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/4889-izvestnata-kanadska-pisatelka-erna-paris-gostuva-v-plovdiv