Срещи

Духът на Аз-a и на Орфей над Родопите

По случай Деня на народните будители

◊ СЪБИТИЕТО

На 01.11.2007, от 17.30 ч.
във Военния клуб в Кърджали ще бъде изнесена

лекция на тема: “Аз-ът на българите и духът на Орфей над Родопите”.

. Лектори: инж. Таньо Петров Танев и атомния физик Ангел Манев

• Организатори на проявата са клуб “Будител” при Регионална библиотека “Н. Й. Вапцаров” и Военният клуб.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕКЦИЯТА

Лекторите са от Стара Загора и двамата съчетават своята изследователска работа на учени със старите духовни познания на нашите предци.
     
Първият лектор, инж. Таньо Петров Танев, определи мястото и параметрите на орбитата на масивно космически тяло, минаващо над Земята на всеки 740 години и предизвикващо интересни природни явления, въз основа на синтеза между библейски и научни знания. Това, според него, е мистичната и митологична Десета планета от нашата Слънчева система, наречена от Алвин Тофлър и Захарий Сътчин Планетата на боговете.

Таньо Танев е убеден, че тя трябва да се нарече с името на единния прабългарски бог Тангра, тъй като Аз-ът, Алефът, първият знак от свещената българска глаголица е образуван на базата на наличието на такава планета. Убеден е също, че всички нейни букви от А до Й (Аз до Йота) са образувани като се използва разположението на планетите от Слънчевата система и тяхното философско тълкувание на орбитите и характеристиките им. 

Нашият Константин-Кирил Философ, според учения, е имал тайния ключ-модул, с който е подредил буквите така, че да отговарят с удивителна точност на цели пасажи от Библията. Затова, най-вероятно, първият препис на Писанието е направен с глаголическите букви.

Вторият лектор, атомният физик Ангел Манев, проследява пък действието на Аз-а по-назад - във времето на траките и Орфей, на древните българи, които са носили знанието на въпросното единство между човека и Космоса, които са носили Бога в себе си и са искали да се слеят с него.

И двамата лектори се опитват да поставят у нас началото на новата наука – астроархеологията, която изследва връзките между небесните събития в древността и отпечатъка им върху земните религии и архитектурните паметници. Т.е. опитват се да “копаят” на небето и да търсят връзката между духовните практики на древните българи и тяхната обществена и архитектурна дейност.

И така чрез интердисциплинарните достижения на съвременната наука да направят автентично описание на далечното ни минало, изкривено поради различни интереси и съображения, както и да възстановят някои свещени български практики и обичаи.

Лекторите ще предложат на присъстващите тяхното разчитане на символните надписи в Родопите от времето на Орфей, ще разчетат името на легендарния трак, ще говорят и за загадките на Голямата Косматка.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
31.10.2007 г. 15:56
Етикети:
Посетено:
1049
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/4761-duhat-na-az-a-i-na-orfey-nad-rodopite