Срещи

Кърджали - домакин на балканска среща на писателите

Взаимно обогатяване на националните култури

◊ СЪБИТИЕТО

От 18 до 21 октомври 2007 в град Кърджали ще се проведе
Пета юбилейна среща на писателите от балканските страни, под наслов:
“Балканите – европейска територия на духа”.

• Организатори:
. Съюз на българските писатели,
. Академията за европейска култура "Орфеева лира" и
. Читалище "Юмер Лютфи" - гр. Кърджали.

• С подкрепата на Министерството на културата и Община Кърджали.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Кърджали е избран за домакин на срещата като европейски град-модел за етнокултурно съжителство и като древен орфически център, заяви председателят на Академията и читалището Мюмюн Тахир. Станалите вече традиционни срещи на балканските писатели ще подпомогнат етно-културната интеграция в региона, разбирателството и добросъседството между балканските народи, взаимното обогатяване на националните култури.

Тези срещи ще укрепят и обмена на информация чрез провеждането на редица дискусии, четения и представяния на нови книги. Благодарение на тях се създават и полезни контакти, които направиха възможно издаването на съвместни издания и преводи на книги от балкански писатели.

От първата балканска среща до сега са преведени на чужди езици 7 български писатели, отпечатани са 4 антологии (под печат е и пета във Виена) със съвременна българска поезия. В ход е и идеята за организиране на преводачески курсове от български език в балканските университети, заяви Мюмюн Тахир.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

За участие в срещата са поканени Никола Клюсев и Бранко Цветкоски от Македония, Христо Хартомадцидис и Димитрис Краниотис, председател на Световния съюз на поетите от Гърция.

Очакват се още да участват и Сърба Игнатович и Милорад Павич от Сърбия, Джеват Чапан, Ахмет Атасой и Мустафа Хатиплер от Турция, Фурад Ковач от Босна и Херцеговина, Милош Ускович от Черна гора.

Има дори заявки за участия от писателските съюзи на Финландия, Норвегия и Египет.

От българска страна в срещата ще вземат участие Николай Петев, председател на СБП, Емил Андреев, Кольо Георгиев, както и кърджалийски автори.

Голям интерес към срещата на балканските писатели проявяват водещи ежедневници и радиостанции в съседните страни, CNN и някои български медии.


Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
15.10.2007 г. 12:06
Посетено:
1171
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/4658-kardzhali-domakin-na-balkanska-sreshta-na-pisatelite