Срещи

Литературна премиера и изложба живопис

Срещи в Радио Варна

Литературна премиера и изложба живопис


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на книгите
“Николай Хайтов – Апостол на духа” и “Последната битка на Николай Хайтов” от Ивайло Христов

Изложба живопис на Христо Веков

Радио Варна, Концертно студио
31 юли 2007, 18.00 ч.

Изложбата на Христо Веков ще открие изкуствоведката Пламена Рачева.  Водеща на творческата вечер Виолета Тончева.

Предварителна среща с авторите – 31 юли, 13.00 ч.


◊ ПОВЕЧЕ

Концертното студио на Радио Варна ще бъде домакин на творческа среща с доктора по литература от Института за литература на БАН Ивайло Христов, който ще представи книгите си “Николай Хайтов – Апостол на духа” и “Последната битка на Николай Хайтов”.

Публиката на тази литературна премиера ще види за пръв път и изложбата с живописни творби на доайена на варненските художници Христо Веков, която ще съпътства проявите в Концертното студио през месец август.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Ивайло Христов е роден в Горна Оряховица през 1970 г., завършва българска филология в СУ “Св. Климент Охридски” през 1995 г. и от 1997 г. досега работи в Института за литература на БАН. Научен сътрудник, доктор по литература, хоноруван преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”, редактор във вестник “Словото днес” – орган на СБП.

В първия си научен труд “Живот, отдаден на науката” (2001), Ивайло Христов изследва наследството на проф. Иван Сарандев – едно от водещите имена в съвременната литературна критика. На него е посветена и книгата “Страници от една любовна кореспонденция - Йордан Стубел и племенницата на Цанко Лавренов” (2003). Следват две книги за Леда Милева - знакова фигура на съвременната българска култура: “Леда Милева – литературна анкета” (2001) и “До зората на живота. Книга за Леда Милева” (2003).
 
Траен изследователски интерес представляват за Ивайло Христов творчеството и личността на големия български писател и общественик Николай Хайтов. В монографията “Николай Хайтов – Апостол на духа” (2004, 2005, 2006 Ивайло Христов анализира творческия път на писателя, като поставя специален акцент върху култовите книги “Диви разкази”, “Шумки от габър” и “Вълшебното огледало”, с които още приживе, Николай Хайтов се превърна в класик на българската литература.

Вече две издания (2006, 2007) има и “Последната битка на Николай Хайтов”, в която литературоведът разглежда последните публицистични творби на Николай Хайтов "Време за разхвърляне на камъни", "Троянските коне в България" и "Който има ухо, да чуе". Изследвайки ”големия съдбоносен проблем, който непрекъснато излъчваше Николай Хайтов до последните си дни и часове”, Ивайло Христов изтъква безпокойството на видния писател и проникновен народопсихолог за българския път.


Христо Веков е роден на 25 август през 1930 г. в Малорад, Врачанско. Завършва живопис в НХА при академик Илия Петров. Член на СБХ. Живее и работи във Варна със съпругата си Маргарита Денева и децата си Цветана Векова и Деян Веков – също художници. Призванието на артистичния род продължават и внучките Деница и Огняна, които се посвещават на сценографското изкуство.

Христо Веков участва във всички регионални, национални и международни изложби на варненската група на художниците в Русия, Украйна, Полша, Германия, Финландия и др. Негови творби притежават НХГ, много галерии в столицата и страната, както и частни колекционери.

Изложбата в Радио Варна е 18-та поред самостоятелна изложба на доайена на варненските художници.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
29.07.2007 г. 18:20
Посетено:
871
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/4343-literaturna-premiera-i-izlozhba-zhivopis