Срещи

Поетична и музикална среща с Йонка Христова

Българска премиера на “Българка”

Поетична и музикална среща с Йонка Христова


◊ СЪБИТИЕТО

На 28 юли 2007 г., 19.30 ч.
в Концертното студио на Радио Варна

Поетична и музикална среща с Йонка Христова поетеса и оперна певица, наричана “Апостол на българското“ в Германия  

. Водеща Виолета Тончева


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

След гостуването си преди време в Галерия Кавалет, Йонка Христова избра отново Варна и Концертното студио на Радио Варна за българската премиера на най-новата си поетична книга.

Излязлата през май т.г. в издателство “Българска книжица” стихосбирка носи емблематичното заглавие “Българка” и съдържа 34 стихотворения. По традиция, художник и на тази книга на Йонка Христова е Светлин Русев.

Авторката и новата й поетична книга ще представи поетесата Елка Няголова.
   
В първата част на творческата среща с Йонка Христова публиката в Концертното студио ще чуе нейни оперни интерпретации на произведения от Добри Христов, Джузепе Верди, Густав Малер, Мануел де Файя и Дмитрий Шостакович.
   

◊ ЗА АВТОРКАТА

Йонка Христова е родена на 4 септември 1954 г. в София. Завършва френска гимназия, испанска и италианска филологии в СУ „Климент Охридски” и оперно пеене в Музикалната академия на родния си град. Работи като преводачка към Министерство на културата, Съюза на българските писатели, Съюза на българските художници.

Превежда книги от немски и испански език. През 1982 г. е ангажирана в операта в град Хоф, Бавария. След 5 години – в Националния театър в град Манхайм, където пее и до днес. Редом със солистичните си изяви в операта в Манхайм, Йонка Христова изнася камерни концерти, посветени на различни композитори. В Манхайм се включва активно в дейността на Българо-немското културно дружество. Организира концерти по случай 3 март и 24 май.

След 1989 г. организира редица благотворителни концерти, събраните пари от които дарява на Дом „Майка и дете” в София, на Дома за деца с белодробни заболявания в Трявна, на Столична община и немското посолство в София за проекта им „Храна за нуждаещи се”.

Пише стихове от учeническите си години. През 1998 г. големият български художник Светлин Русев издава първата й стихосбирка „Носталгия” с негови илюстрации. Това сътрудничество продължава и до днес. През 1999 г. излиза стихосбирката „Сезони”. Следват „Импресии” (2000 г.), „Контрапункти” (2001 г.), „Нестинарски танци” (2003 г.) и „Изповеди” (2004 г.).

Поканена от Немско-българското културно дружество в Билефелд да изнесе свой рецитал на немски и български език, Йонка Христова започва да превежда сама стиховете си на немски. Реакцията на немската публика е възторжена. Окуражена от нея, тя издава първата си немска стихосбирка „Feuertänze“ [„Нестинарски танци”] (2001 г.). През 2005 г. излиза втората й немска стихосбирка „Bekenntnisse“ [„Изповеди”].

През 2001 г. Немското дружество за културни връзки кани Йонка Христова да представи България пред неговите членове. Сблъсквала се години наред с невежеството на германците относно България, поетесата съзира възможност да покаже пред публиката историята и културата на страната си. За две седмици се ражда поетичното есе в проза „Песента на България”. Написан в първо лице, от името на България, едночасовият моноспектакъл е озвучен с църковни песнопения и български народни песни и илюстриран с фотографии на паметниците на културата, за които разказва. Успехът му е невероятен. За пет години поетесата изнася моноспектакъла 15 пъти в Германия (пред дипломатическото дружество Colloquium Humanum и в рамките на Седмицата на европейската култура в Бон, в Европейския институт в Кьолн, на Европейския форум в Ешвайлер, пред Европейската комися в Берлин, във Франкфурт, Хамбург, Билефелд и др.).

Интересът на публиката към България е огромен. По тази причина Йонка Христова и фотографът Йост-Йохен Вакер решават през 2002 г. да издадат есето със снимките на г-н Вакер „Bulgarien – eine Entdeckungsreise durch 2500 Jahre Geschichte und Kultur” [„България - Пътешествие през 2500 години история и култура”]. През 2005 г. се налага второ издание на книгата на немски език. През 2003 г. есето излиза и на български. Пресата нарича Йонка Христова „Апостол на българското в Германия”, „най-добрият посланик на България във Федералната Република”.

На премиерата на „Песента на България” в София през 2004 г. Държавната Агенция за българите в чужбина й връчи почетния медал „Иван Вазов” за дейността й за популяризиране на българската история и култура в Германия.

Автор:
Публикация:
25.07.2007 г. 16:02
Посетено:
1265
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/4329-poetichna-i-muzikalna-sreshta-s-yonka-hristova