Срещи

Посещение на Генералния директор на Световната организация по интелектуална собственост (СОИС)

Официална визита на д-р Камил Идрис в България

◊ СЪБИТИЕТО

На 5 юли (четвъртък) 2007 г. по покана на министъра на културата проф. Стефан Данаилов в България пристига генералният директор на Световната организация по интелектуална собственост (СОИС) д-р Камил Идрис.

По време на посещението си в България д-р Камил Идрис ще се срещне с министъра на културата проф. Стефан Данаилов. На работна вечеря на 5 юли двамата ще обсъдят ролята на основните културни индустрии в националната икономика, както и по-нататъшното развитие на отношенията между СОИС и България.

По време на визитата си на 5 юли д-р Камил Идрис ще бъде приет от президента Георги Първанов. Генералният директор на Световната организация по интелектуална собственост ще се срещне със зам.-министъра на външните работи Любомир Кючуков и с председателя на Патентното ведомство Костадин Манев.
        
Д-р Камил Идрис ще участва в представянето на резултатите от изследването „Икономически принос на авторскоправните индустрии в националната икономика”, което бе извършено от екип начело с доц. Иван Чалъков по методика на световната организация. Дискусията ще се състои в Голямата конферентна зала на УНСС.

Изследването е първо по рода си в България и показва ролята на основните културни индустрии в националната икономика като бързоразвиващи се и механизмите те да се превърнат в един от двигателите на икономическия разтеж през следващите години.

На представянето ще присъстват ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов, зам.-министърът на културата Ина Килева, председателят на Патентно ведомство Костадин Манев, както и представители на индустриите, дружествата за колективно управление на права, общественици, граждани, студенти. Д-р Камил Идрис е „Доктор Хонорис Кауза” на УНСС.


◊ ВИЗИТКА

Камил Идрис

Езици: Арабски, английски, френски, испански (добри познания).

Бакалавърска степен по право от Университета в Хартум (Судан), Бакалавър по философия, политически науки и икономически теории от Университета на Кайро (Египет), Магистър по международно право и международни отношения от Университета в Охайо (САЩ), Докторат по международно право от Института за международни изследвания, Женевски университет (Швейцария).

Заемани постове

Генерален директор на СОИС и Генерален секретар на Международния съюз за защита на новите видове растения (UPOV) (Женева, от м. ноември 1997); Заместник-генерален директор на СОИС (1994-1997); Директор „Развитие на сътрудничество и отношения с арабските страни” (вкл. Наблюдение на специфични дейности в Централна и Източна Европа) – СОИС (1985-1994); Програмен ръководител – Развитие на сътрудничеството и отношенията с Африка (СОИС) (1982-1985); Адвокат и комисионер на адвокатски клетви, Судан; Преподавател по международно право; Посланик на Суданското министерство на външните работи; юридически съветник; Постоянно представителство на Судан в ООН, Женева (1979-1982); Координатор и говорител на Африканската група на 77-те (1981-1982). Член на Комисията за международно право на ООН (ILC) (1992-1996) и (2000-2001).

Почетни звания

Доктор Хонорис Кауза:
Държавен университет – Молдова 1999;
Правен център „Франклин Пиърс”, Ню Хампшир – САЩ - 1999;
Университет Фудан – Шанхай, Китай - 1999;
Университет за национално и световно стопанство – София - 2000;
Университет на Букурещ – Румъния - 2001;
Университет Ханнам, Република Корея - 2001;
Монголски университет за наука и технология, Уланбатор - 2001;
Университет Матей Бел, Банска Бистрица, Словакия – 2001;
Национален технически университет на Украйна – 2002;
Университет „Еман ал Махди”, Судан - 2003;
Национален отворен университет „Индира Ганди”, Ню Делхи, Индия - 2005;
Латвийската академия на науките, Рига – 2005.

Почетен професор по право на Пекинския университет, Китай (1999).

Награди и отличия

Судан, Египет, Сенегал, Руска федерация, Саудитска арабия, Словакия, Мексико, Сирия, Португалия, Румъния, Молдова, Бряг на слоновата кост, Полша, Киргизстан, България (2003), Италия, Оман.
Автор:
MK
Публикация:
04.07.2007 г. 14:01
Посетено:
1154
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/4239-poseshtenie-na-generalniya-direktor-na-svetovnata-organizatsiya-po-intelektualna-sobstvenost-sois