Срещи

Среща с китайски писатели и поети

Междукултурен обмен

◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските писатели
организира

Творческа среща с китайските писатели и поети
Джан Жиан, Дон Ли Бо, Ге Шуипин, Зяо Лихон, Ву Синвей

На 04.07.2007 г. (сряда) от 18 ч.
в галерия-книжарница „София-прес”, ул. „Славянска” 29

Вход свободен.


◊ ГОСТИТЕ

Джан Жиан: Роден в провинция Хенан. Завършил философия в Университета на Съчуан. Зам.-министър на културата, Президент на литературната академия „Луксун”, професор по литература в Съчуан.

Дон Ли Бо: Роден в Шандонг през 1956 г. Завършил Университета в Синджан. Работил е като учител и журналист. За първи път публикува през 1981 г. Автор на къси разкази и новели, много от които адаптирани за телевизията и киното. Един от най-значимите автори на Западен Китай.

Ге Шуипин: Родена е в Шанси през 1966 г. Една от изявените авторки на съвременната китайска литература. Започва със стихове, пиеси и есета. За първи път публикува къси разкази през 2004 г. Голяма известност й носят 23 новели, които тя публикува в най-значимото литературно списание на Китай. Носител на многобройни литературни награди. 

Зяо Лихон: Роден е в Шанхай през 1951 г. Есеист и поет. По време на културната революция е принуден да се занимава със селскостопанска работа. Завършва китайска литература в Източнокитайския университет. В момента е зам.-председател на Шанхайското сдружение на писателите и Главен редактор  на „Shanghai Literature magazine”. Хоноруван професор в редица китайски университети. Публикувал над 60 сборника с есета, стихове и репортажи. Носител на Голямата награда за есе. Много от неговите творби се изучават в гимназиите и университетите. Превеждан е на английски, френски, японски и др.

Ву Синвей: Родена в Джилин през 1980 г. Преводач в Отдела за връзки с Европа и Америка към Съюза на китайските писатели. Превежда стихове и детски приказки от английски. Превела и публикувала две англоезични поетични антологии.
Автор:
СБП
Публикация:
03.07.2007 г. 22:33
Етикети:
Посетено:
1064
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/4234-sreshta-s-kitayski-pisateli-i-poeti