Срещи

Димитър Пейчев - художник, поет, родолюбец

Омаян от духа на Буджака

Димитър Пейчев - художник, поет, родолюбец


◊ СЪБИТИЕТО

Литературна вечер - среща на Димитър Пейчев с одеските българи

Димитър Пейчев - талантлив бесарабски художник, за съжаление повече познат на жителите на Молдова и България, и, за щастие, наш земляк, роден в българското село Бургуджи (Арцизко), на 22 май 2007 бе на гости при нас, одеските българи, за да ни зарадва със своето присъствие в Центъра за българска култура, Одеса.
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

Г-н Пейчев не е само художник-живописец, той е и художник на словото. Като поет започва да се изявява сравнително неотдавна - през 80-те години на миналия век. Мнозина го питат защо не е започнал да пише по-рано, но според художника, да започнеш да пишеш поезия никога не е късно.

Поезията му бликва спонтанно, провокирана от тежка загуба в семейството.
По неговите думи, ранните му текстове са доста смътни и неоформени и е трудно да се нарекат поезия. След години, изпълнени с труд, повече осмисляне и задълбочаване, стихотворенията му вече имат достойно ниво.

В творчеството му, успоредно с болката, присъстват и спомени от детството, долавя се подсъзнателната детска чувствителност.

"И щом Господ е рекъл някой да пропише, да извади някои неща, това не е само мое, това има по-дълбок корен, моите предци. Сега вече съм на 64 години. След като цял ден рисувах картини, пейзажи, и зная вече какво е това изкуство, някои неща научавам като пластик, живописец и те си съвпадат с поезията: хармонията, пластиката, неприемането на фалшификата, грозното или онова надутото, което се смята за поезия" - сподели поетът.

Когато Димитър Пейчев започна да рецитира своите стихове, равнодушни в залата нямаше. Изразът на лицето му, гласът му, сценичното присъствие и поезията му завладяха публиката. И ако понякога впечатленията от човека и неговите творби са съвсем различни, то в този случай автор и човек се сляха в едно - художникът, поетът и родолюбецът - едно лице стоеше в залата сред гостоприемните и сладкодумнолюбивите одески българи.

Водещата Гана Пенева с удоволствие запозна публиката с биографията на Димитър Пейчев, като от време на време му задаваше въпроси. С надежда за нови срещи вече не само с поета, но и с художника публиката се сбогува с Димитър Пейчев.


◊ И ЗА СЛЕД ТОВА

На следващия ден екипът на в. “Роден край” имаше щастието да изпие чаша кафе с Димитър Пейчев и неговата съпруга Тамара Греку, дъщерята на известния художник Михаил Греку. Тук вече разговорът протичаше в неофициална обстановка, имаше място не само за  стихове, но и за свободни разговори и остроумни шеги.
Автор:
Мариана Чепразова
Публикация:
06.06.2007 г. 12:36
Посетено:
2061
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/4102-dimitar-peychev-hudozhnik-poet-rodolyubets