Срещи

Европейска премиера на "Български хроники" от Стефан Цанев

ИК "Жанет 45" представя книгата на Стефан Цанев в Брюксел

Европейска премиера на "Български хроники" от Стефан Цанев


◊ СЪБИТИЕТО

24 май - символът на българската писменост, култура и духовност, бе отбелязан от ИК "Жанет 45" по един различен начин.

Издателят на съвременна българска литература, Божана Апостолова, придружена от самия автор на "Български хроники. История на нашия народ от 2137 пр. Хр. до 1453 сл. Хр.", Стефан Цанев, и Доротея Тончева, благодарение на съвместните усилия и огромно желание за съдействие между търговския мениджър на издателството - Катя Калфова, и посланика на България в Брюксел (Белгия) - Христо Георгиев, не само представянето на книгата пред европейска публика, а и срещата на самия автор с неговите ревностни читатели станаха възможни.

В деня, в който в България се празнуваше денят на славянската писменост и голяма част от медиите обсъждаха създаването и мястото на кирилицата в Обединена Европа, представителите на издателството, авторът и неговата съпруга отпътуваха за Брюксел, за да представят пред сънародниците ни в чужбина книгата, която всеки български дом би следвало да притежава.

Дни след появата на втората част на „Български хроники” на книжния пазар, с любезното съдействие на домакините в Брюксел, книгата ще се радва за пръв път на Европейската си премиера и то на специално организираната за целта среща със сънародниците ни.


◊ АНОНС

След представянето на книгата на 26 май пред българите, живеещи в Белгия, очаквайте съвсем скоро премиерата на втората част на „Български хроники” от Стефан Цанев в България.

А дотогава – търсете я на книжния пазар у нас!


◊ АВТОРЪТ ЗА КНИГАТА

Стефан Цанев за "Български хроники. История на нашия народ от 2137 пр. Хр. до 1453 сл. Хр.":

Едва ли има на света друг народ, който така слабо да познава своята история. Ние имаме големи учени историци, издадени са монументални исторически трудове, но академичният им научен език е недостъпен за простосмъртните, а учебниците по история са написани толкова скучно, сякаш авторите им са имали едничката цел: да накарат българчетата, още едва проходили, да намразят историята на своя народ и за съжаление, тази цел е вече почти постигната; от друга страна, това незнание се дължи и на многократното пренаписване на историята, нагаждайки я всеки път към интересите на властващата политическа сила, та човек не само ще се обърка, но може и да се побърка; а може би причината е по-отчайваща: старата наша история надвишава сегашното ни жалко самочувствие като народ, сравнението с миналото ни потиска и ние не искаме да си го спомняме...

Автор:
Яна Бойкова
Публикация:
25.05.2007 г. 22:50
Посетено:
1195
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/4029-evropeyska-premiera-na-balgarski-hroniki-ot-stefan-tsanev