Срещи

Георги Гаврилов - поет на октомври в Столична библиотека

Среща на 8 октомври 2024 г., 18:30 ч. Литературен клуб на Столична библиотека

Георги Гаврилов - поет на октомври в Столична библиотека

Георги Гаврилов - поет на октомври в Столична библиотека

На 8 октомври 2024 г. (вторник) в 18:30 ч. Литературният клуб на Столична библиотека ще посрещне в поредицата си „Поет на месеца” един от най-интересните млади поети, който впечатлява и с разнообразната си дейност. Физик по професия, той е също издател, редактор, музикант и мениджър на пространството за култура и литература „Светофар”.

 За представянето му ще допринесат Анна Лазарова, също впечатляващ глас в младата ни поезия, както и приятелите на Георги от неговата група „Насаме” (освен Георги Гаврилов – китара, в нея са Веселин Викьов-Вазу – барабани, Иван Петров – бас, Карел Маринович – китара, вокал, Кирил Коев – китара, вокал).
Георги Гаврилов е роден на 15 юни 1991 г. в София. Учил е английски, френски и унгарски. Следва специалност „Физика“ в СУ „Св. Климент Охридски”, а след това и магистратура „Физика на ядрото и елементарните частици”.

Автор е на четири стихосбирки и множество публикации: в електронното списание за литература „Кръстопът”, „Литературен вестник”, в.“Еволюция“, в. „24 часа”, списанията „Море”, „Страница”, „Жената днес“, „Ах, Мария“, „Лик“ и др. Съставител е на сборника „Поезия срещу войната“ (Scribens, 2022), включващ текстове на 101 автори от България и чужбина с благотворителна цел в помощ на бежанците от Украйна.

Стихове на Георги Гаврилов са преведени на турски, арабски, бенгалски, испански, френски, немски, английски, румънски, хърватски, виетнамски, беларуски, черногорски.
Георги е един от основателите на пространствата за литература и култура „Хралупата“ (София, ул. „Стефан Караджа” 22) и „Светофар“ (София, пл.”П.Р.Славейков” 7). Управител на Издателство Scribens.

Книги:
„Корабен дневник на книжната лодка” (ИК „Знаци”, 2015)
„Пиета” (ИК „Знаци”, 2016)
„Сините часове“ (ИК „Знаци“, 2019)
„Последният Буенос Айрес“ (ИК „Знаци“, 2023)

Награди:
. Национален конкурс за поезия „Море” 2014 (Бургас) – Голяма награда – издаване на стихосбирка („Корабен дневник на книжната лодка”);
. Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” 2014 (Стара Загора) – второ място;
. Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев” (Шумен) 2015 – второ място;
. Национален литературен конкурс за студентско творчество „Георги Черняков“ 2015 – второ място;
. „Бронзов Пегас” (голямата награда) на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“, 2016 (за „Корабен дневник на книжната лодка”);
. Специална награда на Сдружението на Българските Писатели на Националния конкурс за поезия „Христо Фотев”, 2016 (за „Корабен дневник на книжната лодка”);
. Национален конкурс за поезия „Добромир Тонев”, 2016 – второ място;
. Годишната награда на Академия Liber за книга с поезия за 2015 г. в раздел „Концептуален поетичен дебют“ (2016 г.).
. Национален литературен конкурс за поезия и проза „…Накрай света” 2019 – първо място.

......................


Снимка Красимир Димитров.

Автор:
Столична библиотека
Публикация:
08.10.2024 г. 14:35
Посетено:
158
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/39943-georgi-gavrilov-poet-na-oktomvri-v-stolichna-biblioteka