Срещи

Среща с археолога Карол Мишливец

Полските разкопки в Сакара (Египет)

◊ СЪБИТИЕТО

На 21 май 2007 г., понеделник, от 18 ч.
в Полския институт, ул. "Веслец" № 12  
ще се състои

Среща с археолога Карол Мишливец, ръководител на полската археологическа мисия в Египет

Посмъртни съседи – везир, жрици и други: полските разкопки в Сакара (Египет)


◊ В ПРОГРАМАТА

Прожекция на полски документални филми за разкопките под ръководството на проф. Мишливец:

. Ни-Анх-Нефертум, забравеният жрец – 35 мин. с превод
(Gran Prix на I Национален фестивал за научно-популярни филми в Полша 2006 г.);  

. Мереф-Небеф, полският везир – 37 мин., с превод


◊ ПОВЕЧЕ

Проф. д-р чл. кор. на ПАН Карол Мишливец – директор на Института по средиземноморска археология на ПАН, професор в Института по археология на Варшавския университет. Следва под ръководството на проф. Кажимеж Михаловски, защитава дипломна работа през 1967 г. Паралелно следва романска филология.  

От 1985 до1995 г. е ръководител на полско-египетските спасителни разкопки в Тел Атриб (делтата на Нил), от 1987 г. ръководител на полско-египетската археологическа мисия в Сакара, от западната страна на пирамидата на Джосер.  

Научните му постижения включват 15 книги, повечето от които излизат в превод на английски и немски. Две от издадените в САЩ са признати за университетски учебници в САЩ и Канада. Карол Мишливец е автор на над 300 научни и научно-популярни статии, посветени на археологията, историята, изкуството и религията на Египет от епохата на фараоните. Той е автор на 2-томната монография The Tomb of Merefnebef (Варшава, 2004), посветена на уникален гробищен комплекс от залеза на Старото царство, принадлежащ на везира Мереф-Небеф, чието разкриване през 1997 г. се превръща в голямо събитие в научния свят, сравнявано понякога с откритията на Хауърд Картър в Долината на царете през 1922 г.

Проф. Мишливец е изнасял лекции в няколко десетки страни в цял свят, в т.ч. Япония, Чили, САЩ и Канада. Той е член на Международната асоциация на египтолозите, на „Explorers Club” със седалище в Ню Йорк, член кореспондент на Немския археологически институт в Берлин.


Вход свободен

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
17.05.2007 г. 21:34
Посетено:
493
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/3994-sreshta-s-arheologa-karol-mishlivets