Срещи

Представяне на "Керван за гарвани" на Емине Садкъ в Стара Загора

Последна спирка от турнето с третото издание на дебютния роман на Емине Садкъ

 ◊ ПОКАНА
 
На 24 септември (вторник) от 18:30ч. Къщата на Архитекта в Стара Загора се превръща в последна спирка от турнето на „Керван за гарвани“. По покана на Книжарница в Куфар, в града на липите гостува авторката на романа – Емине Садкъ. С нея ще разговаря Ина Иванова, която направи първия разговор с Емине преди цели две години. Ина Иванова, освен че пише чутовна поезия и издава сборници с разкази, умее да вади душата на събеседника. От Русе пък се включва Илия Деведжиев, за да допринесе за срещата със свой прочит на историите.
 
„Мъж пътувал четиресет и шест години във времето, но никой не знае дали напред, или назад, защото живеел в Делиормана“, така започва тази книга, събрала историите на Тодоров, Горския, Мила, дядо Мухиттин, Бинназ и още цял керван свободни лудогорски електрони, с които ще попътуваме.
*
Познавате ли Емине Садкъ? Нищо чудно да сте я срещали на музикален фестивал, на пазар за зарзават, на Шуменската гара, на Амстердамска улица или докато готви леща. Между всичките тези неща, през 2019 г. Емине печели голямата награда на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, която се състои в издаване на книга. „Керван за гарвани“ излиза полуапокрифно, моментално прави впечатление и още по-внезапно изчезва от погледите – всички говорят за този роман, но трудно може да се купи от някъде, въпреки че през 2022 г. се появява и второ издание.
 
Изданието, което ще ни прави компания на 24 септември, е редактирано и обновено, придружено с 11 черно-бели илюстрации от Екатерина-Мария Миткос, а на корицата му е отпечатан и QR код, който води до аудиооткъс от „Керван за гарвани“, прочетен от Илия Деведжиев.
 
В него не сме се опитали да напудрим и полираме до блясък безобразно талантливото и лишено от поза писане на Емине. Напротив, това си остава един необуздан, пънкарски текст, „пътуване из дивашкото въображение“ на авторката. Само поизтупан от „досадните повторения, рошавите изречения и граматическия ужас“.
 
📍24 септември (вторник)
🏡Къщата на Архитекта | ул. „Сава Силов“ 37
⏳Отваряме вратите в 18:00 ч. | начало: 18:30 ч.
📚Книги – на място!
Вход свободен!
 
Очакваме ви!
Автор:
Организаторите
Публикация:
21.09.2024 г. 13:29
Етикети:
Стара ЗагораИлия ДеведжиевИна Ивановаиздателство ICUЕмине СадкъРоман
Къщата на Архитекта
Книжарница в Куфар
"Керван за гарвани"
Посетено:
216
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/39826-predstavyane-na-kervan-za-garvani-na-emine-sadka-v-stara-zagora