Срещи

Легендарният руски писател Юз Алешковски гостува в България

От 15 до 23 май 2007

◊ СЪБИТИЕТО

Издателство “Факел експрес” и издателска къща “Жанет 45” организират

Авторски концерт на
Юз Алешковски
"Товарищ Сталин, вы большой ученый"
С участието на Огнян Видев

17 май 2007 (четвъртък), 19.30 часа
Салон на изкуствата, НДК – зала 10

Премиерата на книгата "Светлина в края на дулото" 
С участието на автора
Юз Алешковски

18 май 2007 (петък), 18.00 часа
галерия „Кръг +“ (ул. „Будапеща“ № 5)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

По покана на издателство “Факел експрес” и издателска къща “Жанет 45” от 15 до 23 май в България ще гостува легендарният руски писател Юз Алешковски.

Една от легендите на днешната руска литература Юз Алешковски е роден през 1929 г. Младостта му минава по военните кораби на Тихоокеанския флот и сибирските лагери, откъдето излиза през 1953 г. Зад бодливата тел Алешковски пише своите знаменити песни “Другарю Сталин, вий голям сте учен”, “Съветска великденска”, “Угарчица”, “Персонално свиждане”, които за разлика от автора им стават всенародно известни и се превръщат в народен фолклор. През 1979 г. Юз излиза от анонимност, публикувайки част от тях в нелегалния алманах “Метропол”, и е принуден да емигрира в САЩ. Оттогава насам песните му претърпяват десетки издания, а блестящата му сатирична проза (“Николай Николаевич”, “Кенгуру”, “Ръката”, “Маскировка”, “Синичка скромна забрадка”, “Смърт в Москва”, “Тангото на бълхите”, “Руру”) обикаля света.

Преди повече от 20 години самият Йосиф Бродски не се побоя да го нарече “гениален, с феномален слух за езика автор” и да го нареди до най-големите руски писатели на миналия век като М. Булгаков, А. Платонов, М. Зошченко.
Признат като родоначалник на руската авторска песен, много преди Висоцки, Галич и Окуджава, днес Юз Алешковски живее крайно уединено в щата Кънектикът в САЩ и рядко откликва на всякакви покани, дори от собствената му родина. Истинско чудо е, че той не само се съгласи да пристигне в България, но и да изнесе авторски концерт, включен в програмата на Салона на изкуствата в Националния дворец на културата, както и да представи своята най-нова книга “Светлина в края на дулото”, която излиза за първи път в света.


◊ ЗА КНИГАТА

Както почти всички книги на Юз, и „Светлина в края на дулото“ (саркастична парафраза на най-разпространеното сред страните в преход политическо обещание за „светлина в края на тунела“) е пределно дръзка, самобитна и уникална – дори само заради факта, че отново вместо в Русия, излиза първо в чужбина, този път в България. Състои се от две части.
В първата са подбрани десетина разказа от излязлата през 1984 г. в САЩ „Книга на последните думи“, във втората – шест непознати за читателя повести, писани след края на перестройката, разпадането на СССР и миналия век. И двете части са изградени под формата на монолози, самозащитни речи и последни думи на изправени на подсъдимата скамейка извършители на най-различни – волни и неволни, тежки и леки – престъпления. И в двата случая героите са жертви на Наказателния кодекс и Властта и същевременно – нейни обвинители, привличащи неизбежно на своя страна и читателя, и автора.


◊ ДУМИ НА РЕДАКТОРА

Георги Борисов
: Невъзможно е да се преразкаже съдържанието на тези криминални истории, както е невъзможно да се преразкажат ехото на древногръцкия хор и карнавалният кикот – толкова наситени са те с най-причудливи сюжетни ходове и скокове, съдби и ситуации, първобитна житейска философия и екзистенциален хаос, невъобразими словосъчетания и смесици между убийствено равния език на властта, високия поетичен слог и здравия жаргон на житейското дъно.
Автор:
Мира Златарева
Публикация:
10.05.2007 г. 21:44
Посетено:
1019
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/3954-legendarniyat-ruski-pisatel-yuz-aleshkovski-gostuva-v-balgariya