Срещи

Монаси на Далай Лама пристигат в Бургас

За три дни те ще пренесат културата на Тибет у нас

Монаси на Далай Лама пристигат в Бургас

Монаси на Далай Лама пристигат в Бургас 

Делегация от Фондация за хималайска култура, която включва: Лобсанг Фънтсок, председател на Фондацията, трима монаси от манастира на Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и хилядолетна традиция пристигат в гр. Бургас на 6 юли. Те ще представят различни събития, свързани с Източната култура, философия и здравословен начин на живот. 

До 8 юли Бургас ще бъде домакин на поредица от интересни събития, свързани с духовността, изкуството и здравословния начин на живот на хората от Изтока.

Всеки, който пожелае може да се докосне до древното изкуство на Тибетската  пясъчна мандала , автентични танци на тибетски и хималайски монаси, традиционен астрологичен сеанс със зарове „мо", ръчно изработени ароматни пръчици, органични тибетски парфюми и пеещи купи.

Тибетската пясъчна мандала е енергийна рисунка, която представлява медитация, молитва, хармония и се реализира на открито.

И през трите дни, монаси, специално обучени в това изкуство, ще създадат сложна и красива мандала, която впоследствие ще бъде ритуално разрушена, символизирайки преходността на всичко във вселената.

Тибетски и хималайски танцьори ще представят автентични танци, разкриващи богатото културно наследство на региона. Посетителите ще могат да участват в традиционни предсказателни сеанси, водени от монах с осигурен превод. 

Монах ще изпълнява индивидуални 15 минутни сеанси за гадаене "мо", според реда на пристигане на желаещите, От 10.30 до 16.00 часа, и през трите дни.

Малък базар с ръчно изработени ароматни пръчици, органични тибетски парфюми и пеещи купи, както и щанд с книги на български език с културна и духовна тематика от издателство "Калпатару" ще бъде на разположение на посетителите.

Последният ден е денят, в който мандалата се разрушава.

Заключителната церемония ще започне с молитва в 16:00 ч. и ще продължи до 16:30 ч., по време на която ще се извърши разрушаването на мандалата. Това ще бъде последвано от молитви за добър късмет и благополучие на цялата публика.

След разрушаването, цветният пясък от мандалата ще бъде раздаден на публиката в малки пакети. Монасите и групата ще се отправят към морето за последна молитва на брега на морето, с която събитието ще приключи.

Събитията в Бургас, посветени на източната култура, философия и здравословен начин на живот се организират от Фондация "Калпатару" с председател Виктор Францес и е подкрепена от Община Бургас.

Тридневното събитие ще се проведе в КЦ „Морско казино".

Откриването е на 6 юли, събота, от 10.00 часа в зала „Георги Баев".

 

За организаторите:

Фондация "Калпатару", основана през 2013 г. е международна неправителствена организация. Наречена на митичното дърво, изпълняващо желания, фондацията има за цел да популяризира изкуствата, красотата и познанието, подобрявайки качеството на живот чрез различни инициативи като провеждане на разнообразни събития и курсове, публикуване на книги и създаване на филми. Целта на "Калпатару" е да оставя трайно наследство от красота и хармония. За повече информация:

https://kalpataru.eu

info@kalpataru.eu

Фондация за хималайска култура, основана през 1994 г., е посветена на запазването и популяризирането на уникалното културно наследство на Хималаите. Фондацията осъществява различни културни и образователни програми, които целят да подкрепят местните общности и да разпространяват знания за богатата култура на региона. Със своята дейност, Фондация за хималайска култура се стреми да запази традициите, изкуствата и духовността на Хималаите за бъдещите поколения. 

https://www.himalayanculturalfoundation.org/

https://www.himalayanculturalfoundation.org/contactus.html

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
28.06.2024 г. 16:57
Етикети:
БургасОбщина Бургас
Далай Лама
Тибетска пясъчна мандала
Фондация за хималайска култура
Фондация "Калпатару"
Посетено:
198
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/39471-monasi-na-dalay-lama-pristigat-v-burgas