Срещи

„Литературни срещи" на тема „Литература и спорт" през юни в Борисова градина

Сред специалните гости на изданието ще бъдат британският писател Крис Клийв и тенисистката Магдалена Малеева

„Литературни срещи" на тема „Литература и спорт" през юни в Борисова градина

 Литературната програма в годината, в която фондация „Прочети София" отбелязва своята десетгодишнина, е доста разнообразна и натоварена. Тя включва различни събития от „Литературни маршрути", „Скритите букви", „Литературни срещи", а през настоящата година екипът на Фондацията ще организира и „Нощта на литературата" през септември. 

Следващото голямо събития обаче ни очаква съвсем скоро. На 14 и 15 юни ще се проведат летните „Литературни срещи". Темата им този път ще бъде „Литература и спорт" и, закономерно, Срещите ще са преобладаващо на открито и с активно спортуване в три (съвсем близки една до друга) точки на Борисовата градина от страната на ж.к. „Изток": Слънчевата градинка, One More Park Bar и Национален тенис център. Сред значимите срещи с писатели и интересните дискусии, в рамките на два дни публиката ще може да общува директно, отблизо и спортувайки заедно с различни автори. Събитията от цялата програма са със свободен достъп и публиката е поканена на всички тях.

„Литературни срещи лято 2024" ще започнат на 14 юни от 18:30 ч. в Национален тенис център, Борисова градина с 30-минутна приятелска тенис среща между тенисистката и екоактивистка Магдалена Малеева и Яна Генова - дългогодишен литературен и културен мениджър, в момента – заместник-кмет на София по „Култура, образование, спорт и младежки дейности". Спортът е обмен и възможност за общуване – затова, буквално и метафорично, публиката ще види как си подават топката професионалисти от различни полета. Диалогът от корта ще се превърне действително в разговор, чиято тема поставя директно въпроса за някои важни сходства и отлики. Модератор на „Честна игра: за каузите и политиките в литературата и спорта" ще бъде Манол Пейков, който е издател, преводач и човекът, стоящ зад редица благотворителни каузи. 

От 20:00 ч. в Оne More Park Bar ще бъде единствената възможност за среща в София с популярния и добре известен в България британски писател Крис Клийв. Модератор на разговора ще бъде преводачката Лора Ненковска.

Крис Клийв е роден и живее в Лондон. Той завършва психология в престижния Бейлиол Колидж в Оксфорд. Автор е на четири романа, издадени на български от издателство ICU. Освен книгите „Възпламеняване", „Другата ръка", „Злато" и „На смелите се прощава", Крис Клийв пише и разкази. Дебютният му роман „Възпламеняване" е адаптиран като филм, а вторият му роман, „Другата ръка" или "Little Bee" в Америка, е №1 бестселър в класациите на New York Times с над 2-милионен тираж. Между 2007 г. и 2010 г. списва регулярна рубрика, посветена на децата и родителството (Down with the Kids), в Guardian. Носител е на престижни литературни награди. Историята в най-новата му книга „Злато" е посветена на две професионални колоездачки. Романът проследява запознанството им от времето на програмата „Елитни надежди", когато са на деветнайсет, до навечерието на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., което е и реалното събитие, вдъхновило романа 

Програмата на 15 юни ще има своята дневна и вечерна част. Началото ѝ ще бъде поставено още в 10:00 ч. сутринта със събитието: „Литературно ориентиране". То ще започне от езерото Ариана и ще завърши в Слънчевата градинка. Между изходната и крайната точка на бягането, хората ще трябва да открият пет места в Борисова градина, свързани с литературата. Първите трима финиширали ще получат книга и тениска от фондация „Прочети София". Всеки, който е любопитен към този спортно-литературен лабиринт от координати и насоки, може да се включи напълно свободно и без предварително записване. 

През годините фондация „Прочети София" е правила различни видове лични срещи с писатели и поети. Този път това ще бъдат „Бързи тенис срещи" – и на корт, и на маса. След предварително записване (https://forms.gle/TZ3gQxB264QkcjgY9) едва 9 души ще могат да играят тенис на корт с поетите и литератури теоретици Бойко Пенчев, Камелия Спасова, Стефан Иванов. Мястото на срещите ще бъде Национален тенис център от 11:00 ч. Между сетовете ще има въпроси и коментари за връзката между спорта и литературата. Нужно е предварително записване, само за хората, които биха искали да играят, всички други са добре дошли като публика. Съвсем по същия начин ще се проведат и „Бързите тенис срещи", но на маса и в Слънчевата градинка от 15:00 ч., където всеки може да гледа играта или да се запише, за да играе с писателите, поетите и драматурзите Иван Димитров, Зорница Христова, Мирослав Христов и Радослав Чичевhttps://forms.gle/YY4wcazr64pwtCJH6.

 В 13:00 ч. в Слънчевата градинка ще започне боксовата демонстрация с Палми Ранчев, включваща и активното участие на публиката. Час по-късно – в 14:00 ч., отново на същото място, Иван Ланджев ви кани на партия шах.  Малко по-късно същата вечер двамата автори ще се срещнат в обща компания с публиката, но този път в основната им писателска роля. Разговорът с тях ще бъде от 20:00 ч. в One More Park Bar. Модератор ще е Темз Арабаджиева, която е един от двамата водещи и създатели на подкаста за книги „Първа страница". 

По време на Спортния полуден с писатели на 15 юни (10:00 ч. – 17:00 ч.) в Слънчевата градинка, който включва всички вече описани събития, фондация „Прочети София" кани публиката и на „литературни медитации" със записи на откъси от произведения и стихове от участващите автори и други текстове, свързващи литературата и спорта. Всеки може да донесе своя книга по темата, да прочете от нея на отворения микрофон и да сподели своето мнение или лична история.

Литературно-спортните коментари през целия ден ще бъдат на журналистката и културоложка Надежда Московска.

Разбира се, темата на „Литературни срещи" предполага обширна и задълбочена дискусия, която ще се проведе на 15 юни от 18:00 ч. в One More Park Bar. Нейното заглавие е „Кривата между литературата и спорта", а участници в нея ще бъдат преподавателката по философия на спорта в НСА и гост-лектор в Полша и Франция – Боряна Ангелова-Игова, журналистът и писател Иво Иванов, спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра и поетесата и литературна теоретичка Камелия Спасова. Модератор ще бъде учителят по философия и водещ на подкаста inter alia в Ratio Podcast – Васил Лозанов. Те ще разговарят за спорта като тема в литературата; за начините да се пише за спорт (биографии, очерци, статии, есета); за гена на таланта – спортен или писателски; за мотивацията и представата за успех в спорта и литературата.

Публиката е поканена да участва активно или като зрител във всички събития от програмата на фестивала.

 Визуалната идентичност е дело на Костадин Кокаланов от Studio FRANK.

.............................

„Литературни срещи пролет 2024" се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Столична община, програма „Култура".

„Литературни срещи лято 2024" се реализират в партньорство с издателство ICU, One More Park Bar, Национална спортна академия и Sport Depot.

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
10.06.2024 г. 15:24
Етикети:
Крис Клийвфондация „Прочети София"„Литературни срещи"
Магдалена Малеева
„Литературни срещи лято 2024"
„Литература и спорт"
Посетено:
231
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/39361-literaturni-sreshti-na-tema-literatura-i-sport-prez-yuni-v-borisova-gradina