Срещи

9 млади поети на "Срещи в сряда"

Литературни срещи 2007

9 млади поети на "Срещи в сряда"


◊ СЪБИТИЕТО

9 май 2007 г. (сряда), 18.00 часа,
Къща-музей "Иван Вазов"


9 млади поети четат на 9 май

Издателска къща “Жанет-45” и Къща музей “Иван Вазов” избраха 9 май, Деня на Европа, за да представят 9 от най-интересните млади-нови-модерни-европейски български поети.

Стефан Иванов, Ида Даниел, Патриция Николова, Галина Николова, Николай Бойков, Марин Бодаков, Иван Христов, Веселина Сариева и Мария Донева

ще четат свои стихове в сряда, 9 май, от 18 часа в клуба на къща музей “Иван Вазов”.


◊ ПОВЕЧЕ

Има различни начини да се “прочете” деня 9 май, доскоро наричан и честван и като Ден на победата. Неговата уникалност съдържа редица високи, важни и сложни послания, свързани с мрака на войната и диктатурата, с цената на всяко насилие и всяка свобода. Многозначното присъствие на този ден в историческата и духовна памет на Европа е съизмеримо с многозначния необят на поезията.

Младата, нова българска поезия всекидневно удържа своите победи над бита, анархията на всекидневието, смаляващите се хоризонти на духовното и обедняващия, оголващ се език. Тя говори на своите съвременници, т.е. на нас, с думи и метафори, които непременно трябва да бъдат чути и запомнени, защото в изяществото и точността си те успяват да “надвикат” всяка привидна и непривидна заплаха за Словото, което винаги трябва да си остане в началото.

Всеки от деветимата поети на 9 май има свое лице и биография, свой поетичен характер – в различието на  авторите можем да разпознаем многообразния словесен пейзаж на съвремието ни.

Къща музей “Иван Вазов” и издателска къща “Жанет-45” избират 9 май и неговата празничност, за да подарят на интелигентната публика една уникална поетична вечер. Всеки от присъстващите ще има възможността да си закупи книгите и да получи автограф от поетите.
Автор: Яна Бойкова
08.05.2007 г. 16:59
Посетено: 886
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/3931-9-mladi-poeti-na-sreshti-v-sryada