Срещи

Културната идентичност и новите социални възможности

Младежи от България и от Полша дискутират възможностите за кариерно развитие на младите чрез социално предприемачество

Културната идентичност и новите социални възможности: 1
Снимка: Черноморски институт - Бургас
Културната идентичност и новите социални възможности: 2
Снимка: Черноморски институт - Бургас

Културната идентичност и новите социални възможности

Дискусията е в рамките на обучение по проект Лаборатория за младежко социално предприемачество „Гореща зона“, договор  2021-2-BG01-KA210-YOU-000049806, по Програма Еразъм+.

Обект на интерес на младите хора бяха историята, същността и предизвикателствата пред социалното предприемачество, законодателството и добрите практика в страните партньори – България и Полша.

В ролята на ментори на младите хора бяха експерти на партньорите по проекта от Линтик- София, Черноморски институт – Бургас и Фондация “Европейски институт“ – Полша.

Участниците в обучението активно дискутираха въпросите и темите за мисията на социалното предприемачество, неговите прилики и разлики с класическото  предприемачество, ресурсното осигуряване, времевата линия и устойчивостта на социалното предприемачество .

Активно тук, със своя опит в сферата на социалното предприемачество, в обучението се включиха експерти от Центъра за социална икономика в Югоизточна България. Те представиха своята работа и добрите примери за времето си на действие в югоизточен регион като така допълнително обогатиха работата на партньорите с младите хора по време на обучението.

Обучението се проведе на два модула - теоретичен и практичен, в Парк хотел "Странджа", разположен в парк "Росенец", между Бургас и Созопол, на пешеходно разстояние от брега на Черно море.

Теоретичният модул представя работата на партньорите по проекта и неговите резултати, както и се прави цялостен преглед на секторното състояние в България и Полша.

Основните резултати проекта са извършен анализ в България и Полша и разработен модел за изучаване на социалното предприемачество, наръчник на младия социален предприемач,  инструменти за обучение в социално предприемачество, създадена / виртуална/ лаборатория за социално предприемачество, изпълняваща ролята на медиен и обучителен хъб за бъдещите социални предприемачи.

Практическият модул се състоеше от уъркшоп, в рамките на който участниците, разделени в групи разработиха проекти за социално предприемачество. Всяка от групите на младите предприемачи, трябваше да определи мисията и целта на своето социално предприемачество, нишата за него, плана за развитие, използвайки познатите бизнес модели, дейностите/задачите и ресурсите (материални, технически, финансови и човешки капитал) водещи до създаване на продукта на своето социално предприемачество,

Готовите проекти бяха разгледани от жури, съставено от партньорите по проекта и гостите на обучението, сред които и проф. д.н. Венелин Терзиев – експерт в сферата на икономиката вкл. социалната икономика и социалното предприемачество.

Младежите, участващи в обучението, на възраст между 16 и 24 години, сред тях и представители на малцинствени групи, други уязвими социално групи, както и представители на други заинтересовани страни от проекта, се включиха също ентусиазирано в предвидените в програмата на обучението културни взаимодействия и активности между младежите участници под формата на специални уъркшопи, доколкото тези взаимодействия и обмен са в основата на Програма Еразъм+.

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.

 

Автор:
проф. д.н. Венелин Терзиев
Публикация:
30.05.2024 г. 09:08
Етикети:
социално предприемачестводискусия
Фондация “Европейски институт“ Полша
Черноморски институт Бургас
Линтик София
„Гореща зона“
проект Лаборатория за младежко социално предприемачество
Културната идентичност и новите социални възможности
Посетено:
262
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/39282-kulturnata-identichnost-i-novite-sotsialni-vazmozhnosti