Срещи

Експерти от световно утвърдените фестивали Coachella, Primavera Sound и Glastonbury споделят опит в конференцията Music Talks

Фокус на ежегодната професионална конференция е взаимовръзката фестивал - градска среда и съпътстващите я социални, екологични и икономически фактори

Професионалната конференция Music Talks се провежда всяка година като паралел на музикалната програма на фестивала A to JazZ, за да подпомогне работата и развитието на артисти, културни оператори и професионалисти, като ги среща с признати експерти от музикалната индустрия. Тази година близо 20 специалисти от световно известни фестивали като Coachella, Primavera Sound, Glastonbury, O.Z.O.R.A и други, ще споделят опит и дискутират приноса на фестивалите за развитието на градовете, културата и туристическия имидж на страната, икономическият ефект и екологичният отпечатък на музикалните събития в градска среда. 

Темата на конференцията е “Фестивалите и градовете”, която разглежда културните събития през различни ъгли като интернационализация и международен маркетинг, привличане на чуждестранна публика, фестивални концепции, отношенията между градовете, събитията и гражданите, еколoгия и устойчиво развитие и други.  

Сред говорителите, които ще допринесат с ключовия си опит, е експертът по международна културна политика и мега-събития д-р Беатрис Гарсия, специалист в анализа на дългосрочното наследство от културни събития, член на Международния олимпийски комитет и бивш член на Комисията за избор на Европейска столица на културата. Темата за фестивалите като атрактивиращи туризма събития ще разглеждат още бившият заместник кмет по култура и туризъм на Солун - Спирос Пенгас, и Марта Паларес - директор Международни комуникации на фестивала Primavera Sound в Барселона.

Интернационализацията и международния маркетинг ще дискутират Ники Макнийл от водещата британска агенция за събития Global Publicity, Ед Уолш от най-бързо развиващата се тикет компания на острова Easol, заедно с вицепрезидента на Webit Festival Аниела Русева. Екологичният отпечатък е задължителен приоритет в съотношението фестивали - градове, затова конференцията обръща внимание на ускоряването на зелената трансформация на културните събития със специални работни групи. Своя световен опит и ноу-хау ще споделят основателят и изпълнителен директор на Global Inheritance - Ерик Риц, ръководител на 20 годишния проект за екологично програмиране на един от най-мащабните американски фестивали за музика и изкуства Coachella, както и Лиса Наста от легендарния Glastonbury.  

Сред ключовите панели също е “Live is Noisy”, касаещ градските политики и регулацията на културните събития на открито и нощния живот. В него ще се засегнат деликатните за град София теми за диалога между организатори, местна управа, граждани и бизнес относно шумовото замърсяване, режима на провеждане и ролите на събитията и нощния живот в урбанизираните територии. Опита си ще споделят Луц Лихсенринг от Clubcommission Berlin - организацията, грижеща се за т.нар. “нощна икономика” в Берлин, и Азуцена Мико от изследователската къща Sound Diplomacy, изготвила стратегиите за развитие на музикалния живот на различни градове по света. 

В допълнение Music Talks ще представи културните събития в цифри, като доказателство за техния огромен икономически, социален и културен отпечатък върху местните общности, развитието на градовете и регионите. 

“Фестивалите са изключителна ценност за всеки град. Те са част от неговия облик, достъпа до култура, качеството на живот, туризма и икономиката му. Време е да осъзнаем перспективите и огромния им потенциал, и да създадем устойчива среда за тяхното развитие, а това зависи от градските политики. Ако успеем, ще можем да се зарадваме на истински фестивален туризъм, десетки хиляди чуждестранни посетители и да чуваме позитивни отзиви по света за преживяното в България. Тогава ще сме част от истинския културен пазар.”, казва Петър Димитров, който е организатор на конференцията.

Music Talks Conference се провежда с подкрепата на Столична програма “Култура”, Национален фонд “Култура” и Министерство на туризма и е част от професионалната програма на A to JazZ Festival. Необходима е предварителна регистрация на адрес: https://atojazz.bg/registration 

За повече информация: 

Яна Стефанова
yana@imp-act.agency

 

 

Автор:
Яна Стефанова
Публикация:
29.05.2024 г. 15:03
Етикети:
Петър Димитров
Азуцена Мико
Луц Лихсенринг
Ерик Риц
Аниела Русева
Ед Уолш
Ники Макнийл
Марта Паларес
Спирос Пенгас
Беатрис Гарсия
“Фестивалите и градовете”
професионална конференция
Music Talks
Посетено:
195
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/39266-eksperti-ot-svetovno-utvardenite-festivali-coachella-primavera-sound-i-glastonbury-spodelyat-opit-v-konferentsiyata-music-talks