Срещи

Среща разговор с Антоний Петров Димов

„Есхатологии“ е шестата книга на известния шуменски автор

Среща разговор с Антоний Петров Димов

◊ ПОКАНА

Eкипът на Светофар ви кани на среща разговор с Антоний Петров Димов.

 София, Пл. "Славейков" 7 ( в безистена ) на 31 май от 18:30 ч.

 „Есхатологии“ е шестата книга от Антоний Петров Димов, издадена след „Съвсем“, „Вестибулария“, „е_ЛИПСА“, „Наръчник за творческо писане. Самоутвърждаване и птицевъдство“ и „Дивергенции“. В нея авторът се спира на смъртта, цивилизационните, културните, социалните и ценностните провали, войната, изолацията, тоталитарното и геноцидите, които присъстват болезнено не само в миналото на човечеството, но и в нашето настояще.

Стихосбирката е своеобразна естетическа, интелектуална и човешка реакция на многоаспектния провал на Русия, режима на Путин и новите тоталитаризми. Изправя читателя пред смърт, агонизъм, кризи на идентичностите и много въпроси, които не можем да заобиколим или отложим.

В увода към „Есхатологии“ четем: „Казват, че тази книга е антируска. Всъщност тя е антитоталитарна и е антируска само доколкото Русия е тоталитарна. Тоест напълно“. По-нататък книгата ни захвърля в „мига от измирането на черния носорог до отмирането на човечеството“, при признанието за „нищо мое, което да си струва бащинството“, с очакването „докато поникне свобода дори над гробовете на диктаторите и над мумиите в мавзолеите“, при страха, че „ това лято е толкова близо до ядрената зима че няма нужда от есен“ и яснотата, че „садимзмът е окръжност с център Москва и диаметър безкрайност“.

Издаването на „Есхатологии“ е финансирано от Общинския фонд „Култура“ на Община Шумен след участие в конкурс. Книгата е отпечатана в Издателство „Гаяна“. На корицата е поместена фотография от Валя Андонова на старото еврейско гробище в Шумен. През месец май 2024 г. книгата „Есхатологии“ получи Наградата на Шумен за изкуство и култура в раздела литература.

 Антоний Петров Димов е завършил специалност „Българска филология“ в Шуменския университет, автор е на няколко стихосбирки и една книга с проза. Живее в Шумен. Работил е в системата на БНР и БТА, както и като търговец на телефони и охранител. Бил е докторант в Шуменския университет. Все още е активен колоездач и е без шофьорска книжка. Участвал е в литературни акции, инсталации и четения. Журирал е различни литературни конкурси, сред които Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“. Публикувал е в „Литературен вестник“, Литературен форум", списание "Кръг", "Съвременник", Liternet.bg и други сайтове и периодични специализирани издания.

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
21.05.2024 г. 10:08
Посетено:
180
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/39205-sreshta-razgovor-s-antoniy-petrov-dimov