Срещи

Драматурзи от Германия, Румъния и Унгария пристигнаха у нас за шестия рожден ден на Арт резиденция “Радар София”

Нина Баде и Беа Ковач ще представят своите проекти в рамките на две събития в столицата през май

2024 г. бележи шестата годишнина от основаването на платформата за съвременна драматургия “Драма пакт” и резиденция “Радар София” - организации, създадени през 2018 г. за развитието на интеркултурна общност от литератори, театрали, визуални артисти и драматурзи на територията на София. Вече шест година “Драма пакт” и “Радар София”  работят неуморно за разгръщането на  потенциала за колаборация на артисти от различни жанрове, с разнороден бекграунд и националност. Тази година кураторската линия на резиденцията е под мотото Take Care.

По повод шестия рожден ден на “Радар София” в София пристигнаха Нина Баде (Германия) и Беа Ковач (Румъния/Унгария), победителки в програмата “Take Care 2024” на арт резиденцията. От началото на април двете работят на родна земя по селектираните проекти и ще представят резултатите от творчеството си по време на две атрактивни събития в сърцето на София.

На 21 май от 18:30 ч  в Унгарския институт в София писателката Беа Ковач ще представи своята практика по артистична перформативна медитация - която впоследствие участниците ще могат да споделят съвместно. Беа създава подбран набор от инструкции, родени от безметежното и щастливо скитане на Беа из София по време на нейната резиденция, в атмосферата на легендарната градинка  “Кристал” - място, което тя намира за подходящо за свързване със себе си. Методологията на Беа Ковач е призив към съвременния човек, вглеждайки се в града, да изследва вътрешните си пейзажи, вземайки си почивка от забързаността на ежедневието. Събитието ще се случва на български и на английски, за гостите на столицата, които не говорят български.

Беа Ковач е писател, редактор, есеист, театрален критик и копирайтър от унгарски произход , живееща в Клуж Напока, Румъния. Пише за театър повече от 10 години, като се фокусира върху независими продукции и перформативни феномени. Три години е работила като редактор в театралното издание Játéktér. Като културен журналист тя пише есета и статии за улично изкуство, полиамория, самота, алкохолизъм, аутизъм, HPV, феминизъм, мобилни приложения, местни и международни художници, културни събития и др.

На 31 май от 19ч.  в книжарница “Махала” немският драматург Нина Баде кани всички жители и гости на София да вземат участие в своеобразен ритуал за рожден ден, демонстриращ силата на общностното и грижата, която проявяваме един към друг. 

По време на резиденцията си в Радар София, Нина Баде се срещна със седем местни жители. На личните си рождени дни те разговаряха за българските традиции, ритуалите за рожден ден и връзката им с остаряването. Заедно разговорите образуват калейдоскоп от детски спомени, смесени с разнородни емоции и желания.

Присъстващите на събитието в “Махала” заедно ще чуят част от събрания материал  като част от един празник на саморефлексия и размисъл за привилегиите, които имаме и които на други са отказани.  Ще има разбира се, свещи, торта и взаимно споделяне. Събитието е на английски език.

Нина Баде е родом от малък град в Централна Германия. Получава бакалавърска степен по театрология и История на изкуството в Лайпциг и е завършила обучението си в магистърската програма „Постановка на изкуствата и медиите“ в Хилдесхайм. След като е работила в драматургията на фестивала Ruhrtriennale под артистичното ръководство на Барбара Фрей 2021-23, сега тя живее и работи в Хамбург като драматург на свободна практика. Художественият й интерес идва най-вече от биографичното съдържание, а подходът й е документален. Нейният артистичен процес се ръководи от интереса й към хората, изграждането на връзки с бивши непознати и любопитството й относно техния възглед за света и общото между човешките същества.

...............

Проектът на “Радар София Take Care 2024” се реализира с подкрепата на Столична община, финансиран по Програма "Култура". Двете резидентни места се подпомагат и по програма Culture Moves на Европейския съюз и се реализират с помощта на Goethe-Institut.

 

 

Автор:
Елиза Стоева
Публикация:
17.05.2024 г. 14:32
Посетено:
363
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/39173-dramaturzi-ot-germaniya-rumaniya-i-ungariya-pristignaha-u-nas-za-shestiya-rozhden-den-na-art-rezidentsiya-radar-sofiya