Срещи

Анна Лазарова гостува с поезията си в Пловдив

Събитието е част от поредицата поетични четения организирани от Литературен Салон "Spirt & Spirit"

Анна Лазарова гостува с поезията си в Пловдив

Анна Лазарова гостува с поезията си в Пловдив

Под прожекторите, очи в очи с публиката ще застане Анна Лазарова.

14 май, вторник, 19.00 ч.
Клуб "Петното на Роршах" ( ул. "Йоаким Груев" 36 )

Крехка и светла, тя никога не се е бояла да пише за уязвимостта, за горчиво-сладостния вкус, който оставя у нас детството. За капаните на самотата, за отчаянието и надеждата, за приспивните песни или смъртта, която ни лишава от всичко насъщно.

Ето какво пише проф. Цочо Бояджиев за книгата „Детска стая под наем“: "По някакво странно стечение на обстоятелствата напоследък се случи да попадна на стихосбирки, написани след повече или по-малко продължително мълчание на автора. Причините за това смълчаване са различни, но симптоматично е, че след паузата се появяват по правило силни и вълнуващи строфи. Изкушен съм да предположа, че "в дълбокото е немотата на поета". В дълбокото – на чувството и мисълта – е поезията на Анна Лазарова, в онази човешка дълбина, в която се срещат и сливат делничното и вълшебното, добре познатото ни и връхлитащото ни чудо. И ние, читателите на тази великолепна поезия, трябва да благодарим на поетесата, която открехва пред нас вратата към тази дълбина и ни подканва с малко тъжна, но светла усмивка да я последваме."


Анна Лазарова е родена във Велинград. Завършва специалност „Българска филология” и магистратура „Литературознание“ в СУ „Свети Климент Охридски”. Носител е на над 15 награди в областта на литературата и културата, сред които Голяма награда от Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”, 2015, втора награда от XXXII Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, 2015, Национална литературна награда „Георги Черняков“, 2016, награда на Фондация „Блага Димитрова“ за принос в развитието на българската литература и култура, 2016, награда от Националния литературен конкурс „Георги Давидов“ и др. Занимава се активно с литература. През 2016 г. излиза първата книга с поезия на Анна Лазарова – „Вкъщи всички вечерят отделно”, която е отличена в раздел „Поезия“ на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“, както и с Годишната награда на Академия Liber „За концептуален поетичен дебют в книга“. Втората ѝ книга „Детска стая под наем“ излиза през 2023 г.

Нейни текстове са поместени на страниците на редица медии, вестници, списания и антологии и са превеждани на арабски, турски, английски, немски, испански и други езици.

 

Литературен Салон Spirt & Spirit
Литературен фестивал Пловдив чете
Издателство Scribens
Клуб Петното на Роршах 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
09.05.2024 г. 18:29
Посетено:
68
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/39117-anna-lazarova-gostuva-s-poeziyata-si-v-plovdiv