Срещи

"По следите на времето" в литературната критика на Благовеста Касабова

Среща на 15 май, 18:00 часа, Литературен салон на Читалище "Алеко Константинов" - гр. Пловдив

◊ ПОКАНА

„Лексикон - Издателството за българска литература“ и Литературен салон на читалище „Алеко Константинов" - гр. Пловдив Ви канят на среща с литературния критик Благовеста Касабова, 15 май, сряда, от 18:00 часа.

„По следите на времето“, новата мемоарна книга на Благовеста Касабова, проследява пътя на литературата в България през погледа ѝ. Тя е доайен на литературните ни критици, посвещава повече от 50 години от живота си на литературата. Боян Ангелов – председател на СБП, ще представи Благовеста Касабова и книгата ѝ.

„В разговор с приятели стана дума за миналото. Миналото – си казах аз – не е отминало, то продължава да живее в нас даже да не го искаме… Така се роди идеята за тази книга. Бог ме поведе в пътищата назад – прави или криви, но извървени от мен.

Вървях по пътищата на живота си и така всъщност се връщах към себе си. Дали съм се завърнала? Навярно ще се питам, докато съм жива. И докато очите ми гледат този ненагледен свят.

Годините минават и отминават. Режимите идват и си отиват. Остава създаденото. В големия свят всеки от нас е една отделна вселена. Говорих искрено, поне пред себе си. Дано и до вас да стигне тази искреност – за да ми повярвате. За да си повярваме взаимно. Доверието и вярата в себе си, в близките и приятелите, са ме крепили през тези години и десетилетия…“ – споделя Благовеста Касабова.

Благовеста Касабова е родена в Козлодуй. Дълги години работи като редактор в издателство „Народна младеж“. Публикува многобройни литературно-критически и публицистични материали в литературния и периодичния печат. Автор е на повече от 25 книги. Пише биографични книги за именити българки, като Баба Тонка Обретенова, Мара Белчева, Калина Малина и Фани Попова-Мутафова. Също и за Богомил Райнов, за Генчо Стоев. Носителка е на национални награди: За принос в литературата на Министерството на културата, Национална награда за литературна критика „Нешо Бончев“, Национална награда за публицистика и чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“, Национална награда на името на Калина Малина, „Златно перо“ и др.

...........

Заповядайте на 15 май, сряда, от 18:00 часа в Читалище "Алеко Константинов - гр. Пловдив", гр. Пловдив, бул. "6-ти септември" 160

 

Автор:
Издателство „Лексикон“
Публикация:
12.05.2024 г. 18:00
Етикети:
Боян Ангеловмемоарна книга„По следите на времето“Благовеста КасабовасрещаПловдив
Литературен салон на читалище „Алеко Константинов"
издателство „Лексикон“
Посетено:
92
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/39111-po-sledite-na-vremeto-v-literaturnata-kritika-na-blagovesta-kasabova