Срещи

Среща с автограф с литературния критик Благовеста Касабова

13 май, 18:00 часа, Читалня за възрастни, Библиотека - гр. Стрелча

◊ ПОКАНА

"Лексикон - Издателството за българска литература" и Читалище "Просвещение - 1871 г." - гр. Стрелча любезно Ви канят на литературна среща с писателката Благовеста Касабова, която е посветила своите изследвания на живота и творчеството на едни от най-ярките женски гласове в българската литература и обществен живот - Фани Попова-Мутафова, Мара Белчева, Калина Малина, Баба Тонка Обретенова и др.

„По следите на времето“, новата мемоарна книга на Благовеста Касабова, проследява пътя на литературата в България през погледа й. Тя е доайен на литературните ни критици, посвещава повече от 50 години от живота си на литературата.

„В разговор с приятели стана дума за миналото. Миналото – си казах аз – не е отминало, то продължава да живее в нас даже да не го искаме… Така се роди идеята за тази книга. Бог ме поведе в пътищата назад – прави или криви, но извървени от мен.
 
Вървях по пътищата на живота си и така всъщност се връщах към себе си. Дали съм се завърнала? Навярно ще се питам, докато съм жива. И докато очите ми гледат този ненагледен свят.
 
Годините минават и отминават. Режимите идват и си отиват. Остава създаденото. В големия свят всеки от нас е една отделна вселена. Говорих искрено, поне пред себе си. Дано и до вас да стигне тази искреност – за да ми повярвате. За да си повярваме взаимно. Доверието и вярата в себе си, в близките и приятелите, са ме крепили през тези години и десетилетия…“ – споделя Благовеста Касабова.
 
Благовеста Касабова е родена в Козлодуй. Дълги години работи като редактор в издателство „Народна младеж“. Публикува многобройни литературно-критически и публицистични материали в литературния и периодичния печат. Автор е на повече от 25 книги. Пише биографични книги за именити българки, като Баба Тонка Обретенова, Мара Белчева, Калина Малина и Фани Попова-Мутафова. Също и за Богомил Райнов, за Генчо Стоев. Носителка е на национални награди: За принос в литературата на Министерството на културата, Национална награда за литературна критика „Нешо Бончев“, Национална награда за публицистика и чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“, Национална награда на името на Калина Малина, „Златно перо“ и др.

 

Автор:
Лексикон
Публикация:
10.05.2024 г. 10:18
Посетено:
99
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/39101-sreshta-s-avtograf-s-literaturniya-kritik-blagovesta-kasabova