Срещи

Хайри Хамдан - палестински поет, писател и преводач гостува в Ловеч

Среща разговор на 9 май от 17.30 часа в "Радославовата къща" - кв. "Вароша"

Хайри Хамдан - палестински поет, писател и преводач гостува в Ловеч

◊ ПОКАНА

Хайри Хамдан - палестински поет, писател и преводач ще гостува в Ловеч. Срещата-разговор ще се проведе на 9 май от 17.30 часа в "Радославовата къща" (кв. "Вароша", ул. „Дойран“ № 4).

Хайри Хамдан живее в България от средата на 80-те години на XX век и твори на български и на арабски език. Преводач на българска литература на арабски език, съставител на няколко антологии на български поети и писатели, издадени в арабския свят.

Културно-образователният център „Радославова къща” е създен през 2019 г. по повод 165-годишнината от рождението и 90-годишнината от кончината на известния български политик д-р Васил Радославов (1854 – 1929 ), който още като младеж е сподвижник на Левски и другите революционери в Ловеч. От есента на 1878 г. следва право във Виена и завършва в Хайделберг, Германия в 1882 г. След завръщането си в България е адвокат и се занимава с политическа дейност. Деен член на Либералната партия. През 1884 г. става редовен член на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките. Той е министър на правосъдието във второто правителство на Петко Каравелов (1884 – 1886) и на 18 декември 1885 г. без консултации с правителството въвежда съдебните закони на Княжество България в Източна Румелия, което предизвиква дипломатически скандал. През следващите месеци Радославов е сред най-активните представители на националистическото крило на Либералната партия. След преврата от 9 август 1886 г. и абдикацията на княз Александър I Батенберг, Радославов оглавява правителството и става най-младият министър-председател в историята на България.

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
08.05.2024 г. 08:49
Етикети:
Ловечсреща разговорХайри Хамдан
Културно-образователен център „Радославова къща”
Посетено:
220
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/39090-hayri-hamdan-palestinski-poet-pisatel-i-prevodach-gostuva-v-lovech