Срещи

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Пнин“ от Владимир Набоков

24 април 2024 г., 16.30 ч., Нов български университет

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Пнин“ от Владимир Набоков

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за среща на Читателския клуб на НБУ с тема „Разговор за „Пнин“ от Владимир Набоковна 24 април 2024 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещи на срещата са проф. д.н. Пламен Дойнов, доц. д-р Йордан Ефтимов и доц. д.н. Морис Фадел.

Тимофей Пнин се носи в монотонния ход на петдесетте си години. Някогашен беглец – първо от болшевишка Русия, а после от нацистите, – сега е американски гражданин. Преподава руски „и тям подобни“ във Вандалския колеж, където една от студентките му е амбицирана да чете „Ана Карамазова“ в оригинал, а той самият – да напише колосален труд за стара Русия. Животът го качва все в погрешния влак, но проф. Пнин не губи своето достойнство и вярно сърце.

Владимир Набоков (1899-1977) е нареждан сред най-важните автори на ХХ век в световната литература. Напуска родната Русия след болшевишката революция. Първоначално следва в Англия, после се установява за петнайсет години в Берлин. Там създава семейство с Вера Слоним, ражда се синът им Дмитрий, Набоков пише на руски първите си романи, сред които са „Поп, дама, вале“, „Камера обскура“, „Дар“. През 1937 г. Набокови търсят спасение от нацистите във Франция, но го намират три години по-късно в САЩ.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

Автор:
Център за книгата
Публикация:
23.04.2024 г. 15:25
Посетено:
213
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/39004-chitatelski-klub-na-nbu-razgovor-za-pnin-ot-vladimir-nabokov