Срещи

Представяне на Катя Зографова в Сливен

Литературен салон на РБ "Сава Доброплодни"

◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на  новата книга на Катя Зографова „Многоликата българка. Забележителни жени от Възраждането до наши дни” (изд. „Изток-Запад”, 2006)

На Литературния салон, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен, гостува литературната историчка и критичка Катя Кузмова-Зографова, уредник на музей „Никола Вапцаров” в София.


◊ ПОВЕЧЕ

Катя Зографова е участвала неведнъж в културния живот на града под Сините скали с доклади в организираните тук научни конференции (за К. Константинов), с експонираната изложба от материали за живота на Ел. Багряна и др. Сега бе представена новата книга на К. Зографова „Многоликата българка. Забележителни жени от Възраждането до наши дни” (изд. „Изток-Запад”, 2006), за която говори Петя Александрова.

Рецензенти на изследването, с отлики на „енциклопедичен справочник за видните българки”, са ст.н.с. д-р Вихрен Чернокожев и доц. д-р Красимира Даскалова.

Без претенция за изчерпателност, авторовият критерий е подбрал  жени с принос в историята, литературата и културата на България, чиято драматична съдба и взаимоотношения с обществото са белязани от митове и клишета, а развенчаването им, след задълбочена изследователска и проучвателна работа с документите,  е едно от достойствата на тази книга.

Очерците, с оригиналните заглавия и биографичния разказ, извайват словесния образ – индивидуален и типологичен на българката, за да застане с величието си пред читателя като майка юнашка, балканджийка, хайдутка, светица, хаджийка, будителка и творец на художествени ценности.

Не са отминати и българките „от междината на епохите, на превала на традиционното и модерното, ориенталското и европейското... Държавнички в „сянка” като Екатерина Каравелова, изпреварила с мощната си влиятелност борбите на „равноправките” за женски правдини, или като Елисавета Консулова-Вазова, превзела отвътре патриархалната крепост на Вазовци...” Включените очерци за баба Неделя и Анастасия Тошева, за първата книгоиздателка в свободна България София Юрукова, за жриците на перото Дора Габе, Елисавета Багряна, Мара Белчева, Фани Попова-Мутафова, Яна Язова и др., обогатяват личността и знанието за тези забележителни жени. Книгата завършва с щрихите към портрета на трагично отишлата си Петя Дубарова.

С документалния и снимков материал книгата съгражда действително „полиелей на българката”, чертае психографията и приноса й в утвърждаване на българщината и националните ни ценности.

Катя Зографова разказа на присъстващите за трудностите в работата си върху книгата, за нелеката съдба на портретуваните деятелки и подготвяния втори том на изследването.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
01.05.2007 г. 01:26
Посетено:
1165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/3895-predstavyane-na-katya-zografova-v-sliven