Срещи

Среща разговор с художника и популярен илюстратор на книги Капка Кънева

12 април, 18.00 ч., Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ Варна

Среща разговор с художника и популярен илюстратор на книги Капка Кънева

◊ ПОКАНА

Среща разговор с художника и популярен илюстратор на книги Капка Кънева

Хартиени дракони и вятърни мелници, хвърчащи букви и оранжеви котки са събрани заедно от ножица, хартия, светлина и фотоапарат. Това е светът на Капка Кънева – художник и един от най-популярните съвременни български илюстратори и дизайнери на книги. Нейните експерименти с артинсталации и скулптури от хартия и метал и играта със светлина правят илюстрациите ѝ разпознаваеми и създават единна линия в творчеството на авторката.

В работата си Капка Кънева изследва възможностите на детската пространствена книга, която да поражда интерес и отношение към четенето. Преподава в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“ в Националната художествена академия, чийто възпитаник е. През
последните години експериментира с изобразителния потенциал на
светлината в серия голямоформатни арткниги и инсталации от метал,
които определя като „пространства на сенките“.

На 12 април от 18.00 ч. Ви каним на една вълнуваща среща разговор за илюстрацията, книжния дизайн и хартиената скулптура, на която ще представим книгата „Васил Левски (Дяконът)“ с оформление от Капка Кънева.

А на 13 април от 15.00 ч. в НЧ „Просвета 1900” Девня, Капка ще проведе творческо ателие за текстура и пространство в илюстрацията.

Срещите се осъществяват в рамките на минифестивала „Литературен прожектор“, организиран от Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и финансиран от Национален фонд „Култура“.

Заповядайте на 12 април (петък) от 18.00 ч. в Основна сграда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ на адрес гр. Варна, бул.
"Сливница" №34.

Очакваме Ви!

Автор:
Екип на РБ "Пенчо Славейков"
Публикация:
11.04.2024 г. 21:28
Посетено:
157
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/38923-sreshta-razgovor-s-hudozhnika-i-populyaren-ilyustrator-na-knigi-kapka-kaneva