Срещи

8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на книжарници "Orange" в Деня на европейските автори

Авторите споделиха своите творчески тайни и вдъхновяващи истории с бъдещите писатели и читатели

8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на Orange в Деня на европейските автори 25 март

Младежи от цялата страна се срещнаха виртуално с някои от най-разпознаваемите български детски писатели по повод Деня на европейските автори на 25 март. В поредица от видео интервюта, подготвени от верига книжарници Orange, 8 родни автори споделиха своите творчески тайни и вдъхновяващи истории с бъдещите писатели и читатели. С тази инициатива Фондация „Детски книги“, Фондация „Четене“ и Orange се включиха в отбелязването на Деня на европейските автори, който поставя фокус върху европейската литература, вдъхновява младите да четат повече и насърчава езиковото многообразие в Европа.

Денят на европейските автори се провежда за втора поредна година, организиран от Европейската комисия. Тази година над 270 малки и големи организации от България се включиха в отбелязването му.

По традиция се състоят срещи с автори и специалисти от сектора на книгоиздаването в училища, книжарници, библиотеки, читалища и читателски клубове. По време на тези сесии писателите са насърчавани да четат на глас пред деца и младежи, за да популяризират културата на четене сред младите хора.

За да допринесе за тази инициатива, верига книжарници Orange предложи иновативен подход чрез видео интервюта с популярни български автори, които предостави като готов материал на училища, детски градини и библиотеки. Това даде възможност на младите да се докоснат до творческия процес и вдъхновението на писателите, дори ако не могат да присъстват на лични срещи с тях. Радостина Николова, Доника Ризова, Слави Стоев, Катя Антонова, Иван Раденков, Благой Д. Иванов, Цвета Брестничка и Юлия Спиридонова влязоха виртуално в класните стаи и библиотеките, за да отговорят на интересни въпроси, свързани с живота на един писател.

„Щастливи сме, че се включихме в Деня на европейските автори именно с проект, подкрепен от български писатели и фондация „Детски книги“. Видеата, в които авторите разказват за своите първи срещи с книгите, са забавни, мотивиращи, а може би ще провокират някои млади читатели да открият своя скрит талант. Инициативата е вълнуващо допълнение към кампанията ни „Четем - разгръщаме светове“, чиято мисия е повече деца да се докоснат до света на книгите.“ – сподели Ния Арсениева, изпълнителен директор на книжарници Orange.

 

Отбелязването на Деня на европейските автори от страна на Orange и фондация „Детски книги“ е естествено продължение на съвместната национална инициатива „Четем – разгръщаме светове“, която стартира през лятото на 2023 г. Кампанията се стреми да стимулира четенето на книги сред децата до 13-годишна възраст, за да бъде преодолян проблемът с функционална неграмотност сред младежите в страната.

В рамките на инициативата „Четем – разгръщаме светове“ Orange предлага списък с над 500 детски заглавия, които са внимателно подбрани от специалистите на фондация „Детски книги“. В подкрепа на фондацията се даряват 10% от стойността на всяка покупка сред книгите в списъка. Всички препоръчани книги можете да видите тук: https://www.orangecenter.bg/preporachano-ot-fondatsiya-detski-knigi 

Автор:
Организаторите
Публикация:
27.03.2024 г. 10:50
Посетено:
259
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/38811-8-balgarski-pisateli-gostuvaha-virtualno-v-klasnite-stai-s-pomoshtta-na-knizharnitsi-orange-v-denya-na-evropeyskite-avtori