Срещи

Среща разговор с Христо Блажев в Пловдив за "100 книги, които трябва да прочетете"

27 февруари 2024, 19:00 часа, Клуб "Петното на Роршах" - Пловдив

Среща разговор с Христо Блажев в Пловдив за "100 книги, които трябва да прочетете"
◊ ПОКАНА
 
Литературен салон Spirt & Spirit,
Издателство "Сиела",
Литературен фестивал "Пловдив чете",
Клуб "Петното на Роршах"
 
Ви канят на среща разговор с Христо Блажев за книгата 
"100 книги, които трябва да прочетете"
 
27 февруари 2024, вторник, 19:00 
Клуб "Петното на Роршах," ул. "Йоаким Груев" 36
Модератор: Александър Секулов
 
Очаква ни среща с Христо Блажев и предизвикателния му сборник с текстове - есета, ревюта, "парчета", в които той споделя мисли за любимите си книги.
 
"100 книги, които трябва да прочетете" (изд. "Сиела") звучи колкото изкушаващо, толкова и ангажирано-ултимативно.
 
.................

"Много вода се оттече от оная „една нощ през самотния октомври" на 2009 г., когато просто ми хрумна да спретна свой сайт за книги, който наченах с думите: „Щастлив съм да ви приветствам в новия ми блог „Книголандия". Но едно нещо не се промени – когато сядам да пиша за която и да е книга, знам само с какво ще започна, натам думите рукват и се нареждат по неведом и за самия мен начин.

Аз осмислям книгите, като пиша за тях, това е моят начин на четене и разбиране. Наричам тези текстове „ревюта", безспорна заемка от английски, но сега, когато ги прочетох последователно, ми се струва, че често всъщност съм писал есета или импресии, без да го съзнавам. Но винаги, винаги целта ми е била една – да споделя какво съм прочел, и да запаля други да го прочетат. Това е целта и на книгата, която държите в ръцете си
. казва Христо Блажев
 

„Професионален читател" е определението, което Христо Блажев като на шега дава за себе си и което се превръща в негова съдба. Създател на най-големия и постоянно обновяван блог за книги в България – „Книголандия", Христо е автор на над 2500 текста за книги през последните 14 години. Преди 9 години основава и до наши дни поддържа най-голямата българска група за читателите във Фейсбук – „Какво четеш...". Работил е за издателство „Изток-Запад", съосновател е на онлайн книжарницата „Книга за теб" и бутиковото издателство „Deja Book", a днес е заместник главен редактор на издателство „Сиела", където всеки ден сбъдва мечтата да издава любимите (си) книги (на българските читатели).
 
--
Автор:
Организаторите
Публикация:
27.02.2024 г. 13:54
Посетено:
249
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/38620-sreshta-razgovor-s-hristo-blazhev-v-plovdiv-za-100-knigi-koito-tryabva-da-prochetete